Dr. Szabó Ildikó

Dr. Szabó Ildikó

Dr. Szabó Ildikó pszichiáter

Rendelési idők:

IX. kerület, Lónyay u.
hétfő 10:00-16:00, kedd 8:00-14:00

Online foglalás IX. kerület

Általános orvosi egyetemi tanulmányaimat 1997-ben fejeztem be a SOTE-n. Utána 7 évig a Nyírő Gyula Kórházban dolgoztam, közben 2002-ben pszichiátriai szakvizsgát tettem. A lányom születése után már csak ambuláns keretek közt folytattam a munkát, előbb a III., majd a XXI.ker-i Pszichiátriai Gondozóban (2004-2009, 2009-2020).  
Magánrendelésem 2010-től működik a XXII. ker-ben.
Angol és német nyelvből középfokú nyelvvizsgával, társalgási szintű nyelvtudással rendelkezem.

A kórházban töltött évek alatt minden típusú pszichés betegség akut ellátásában jártasságot szereztem. Később, a gondozói évek során a páciensek hosszabb távú kezelése, kontrollálása került előtérbe. A magánrendelésen a rövidtávú, probléma fókuszált esetek mellett sok visszatérő klienssel is foglalkozom, akik kevésbé konkrét betegségek, inkább életvezetési nehézségek, párkapcsolati és gyermeknevelési zavarok, munkahelyi problémák, stb. miatt keresnek fel, akár rendszeres támogatást igényelve, akár csak bizonyos megterhelőbb periódusokban.  

Milyen típusú problémákkal fordulhatnak hozzám:


•    depresszió, pánikbetegség, GAD (generalizált szorongás), egyéb szorongásos zavarok, szomatizációs problémák, alvászavarok
•    bipoláris betegség, pszichotikus zavarok, schizophrenia (ezen esetekben kórházi háttér megléte szükséges)
•    terhességi, gyermekágyi, GYED/GYES alatti pszichés zavarok, kisgyermekes anyák problémái, női szerepek nehézségei
•    életvezetési és párkapcsolati zavarok
•    önbizalom fejlesztése, asszertivitás javítása

Munkám során mindig a páciens személyközpontú megközelítését tartom fontosnak. Nagyfokú empátiával és toleranciával igyekszem minél oldottabb légkör kialakítására, melyben a páciens „védettnek” érezheti magát, panaszait őszintén, félelmek nélkül megoszthatja. Bár főleg támogató terápiás kezelést folytatok, a lehetőségekhez és az igényekhez mérten igyekszem a tünetek hátterét is feltárni a közös munka során.
Az első 1-2 találkozás alkalmával részletes anamnézisfelvétel történik. Ezt követi a diagnózis felállítása és a kezelési terv elkészítése. Pácienseimet pontosan, kellő részletességgel tájékoztatom mindkét ügyben, a hatékony együttműködés érdekében. A végső terápia közös döntésünk alapján születik meg.
Szükség esetén gyógyszeres kezelést is alkalmazok, ennek rendszeres felülvizsgálata, frissítése, új készítmények bevezetése szintén a terápia részét képezik.
A páciens beleegyezésével szívesen beszélek a családtagokkal, hozzátartozókkal, amennyiben erre igény merül fel.