dr.Gróf Csilla

 dr.Gróf Csilla

dr.Gróf Csilla pszichológus

Rendelési idők:

XII.kerület szerda 10.00-20.00

Online foglalás XII. kerület

"Eredetileg nem pszichológusnak készültem. Sőt, gyermekkorom poroszos iskolatapasztalatai és reál szakon végzett szüleim határozott elvárásai erősen a tudományos világ felé orientáltak. Egy tantárgyat szerettem: a kémiát, s e mentén próbáltam megtalálni a boldogulásom útját. Közben egyetemi szinten eltérültem az egészségtudományok felé, így lettem gyógyszerész 2001-ben a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, (időközben Szegedi Tudomány Egyetemen), de nem tettem le arról, hogy a szerves kémiával szorosabb közelségbe kerüljek. Belső indíttatásból, a kémia iránti elvakult szeretetből kerültem az ELTE és MTA KKKI Heterociklusos Kutatócsoportjába, ahol 2006-ban doktoráltam szerves szintetikus kémia területen. Időközben sok magánéleti és munkahelyi tapasztalat (lipótmezői elmegyógyintézet kórházi gyógyszertára, egy multinacionális amerikai tulajdonú, kutató-fejlesztő vállalat kutató laborja, családi és láncpatikák, stb.) folytán lassanként ráébredtem, hogy más irányú elköteleződés is hajt: a lélek bugyrainak megismerése, így munka mellett sikerült elvégeznem a Szegedi Tudományegyetem Pszichológia Szakát (2014), majd egy éles váltással a gyermekvédelem egyik vidéki, regionális szervezeténél kötöttem ki. Közben saját gyermekélményre is sikerült szert tennem, így most, mint gyakorló anyuka is látom saját szemszögből, milyen lehet az élet tanácsadói és kliensi szinten.

Előbbiekben felvázolt, hajtűkanyaroktól sem mentes életutam során sok esetben kellett nulláról kezdenem a szakmai és emberi "ön"felépítésemet, s sok olyan élménnyel lettem gazdagabb, melyből táplálkozik mai tudásom a világról és az emberről.

Kisgyermekkorom óta érzem, hogy érdekel a mások élete, kellemtelen élmény, ha a másik ember nem érzi jól magát a bőrében. Ez komoly hajtóerő a segítésre és az együtt munkálkodásra másokkal. Ahhoz, hogy elkerüljem a szakmaiatlanság minden buktatóját, szükségessé vált a pszichológiai tanulmányok lefolytatására.

Szívesen elmélkedek és érzek együtt másokkal, de kedvenc szakterületem " önmagunk újra felfedezése", megrekedt életvitelünk újraértelmezése, új célok megtalálása, tehetséggondozás, és nem kevéssé a magukat sikertelennek érzők támogatása önmaguk újradefiniálásában, sikereik elérésében. Ez pszichológiai terület rávetülhet bármelyik korosztályra. Szenvedélyesen szeretem megtalálni a vesztes helyzetek újraértelmezésének módját a kliensek szemszögéből és segíteni a kezdeti bátortalan lépések megtételét a kliens által vágyott úton. Próbálom megtalálni azt az egyensúlyi fejlődési útvonalat, ahol holisztikusan az összes sávban a beteljesülés, megelégedettség, jó életérzés felé tud haladni az egyén."

Jellemző élethelyzetek, amelyekkel hozzám fordulhatnak:

Pályakép (újra)tervezése, karriertervezés, munkahelyi nehézségek, munkahelyi konfliktusok kezelése, életközepi válság, "tehetséggondozás" vagy épp tehetség felfedezése-felkutatása ülés keretein belül, Én-be vetett hit támogatása-erősítése, bizonytalanság kezelése, fokozott félelemérzés okának megtalálása, aggódás, szégyenérzet, idegesség, gátlásosság oldása, harag, indulatkezelési nehézségek, célnélküliség, kiábrándultsággal kapcsolatos kérdések értelmezése, párkapcsolati elakadások, nőiesség, férfiasság, nemi identitással kapcsolatos kérdések, önismereti-önértékelési zavarok feltárása, életvezetési tanácsadás. Gyermekekkel kapcsolatos (pl. nevelés, bölcsőde, óvoda, iskola) kérdések.  Várandóssággal, szüléssel-születéssel, kismamasággal kapcsolatos kérdések. Gyász, szakítás, válás kérdésköre. Homoszexualitás, LMBTQ témaköre.