„Én gyerekem, te gyereked” csoport mozaikcsaládban élőknek /a csoport átmenetileg nem indul/

„Én gyerekem, te gyereked" csoport mozaikcsaládban élőknek

A mozaikcsalád olyan formája a családnak, melyet az egyik szülő és gyerekei alkotnak az új partnerrel, akinek talán szintén vannak saját gyermekei. Ezek a családok másként működnek, mint a többi család.

Egy férfi és egy nő megismerkednek, szerelmesek lesznek, összeköltöznek, esetleg úgy döntenek, összeházasodnak és gyerekeik lesznek. A kapcsolatuk elején boldogok és a legtöbb dolog az életükben jól megy. Az első gyermek születése sok mindent megváltoztat.

A mozaikcsaládnál azonban a párkapcsolat eleve bonyolultabban indul, a már meglévő gyerekek és ex-ek miatt. Amikor a pár úgy dönt, hogy összeköltöznek, esetleg összeházasodnak, a gyerekek lesznek azok, akik akadályokat gördítenek a kialakulás alatt levő kapcsolat elé. Még abban az esetben is, amikor a mostohaszülő és a gyermek kapcsolata az összeköltözés előtt felhőtlennek volt mondható. Ilyenkor a párban gyakran felmerül, hogy „talán valamit rosszul csinálunk?". Ennek következtében gyakran jelentkezik reménytelenség, kétségbeesés, szorongás - felnőttben, gyermekben egyaránt.

A mozaikcsaládokban mindenki nagyon érzékeny, különösen a visszautasításra, veszteségre. Nagyon nehéz mindenki igényeit megfelelően kielégíteni. Gyakori a véleménykülönbség a pár illetve, a mostohaszülő és a gyermek között. A harag, a sértettség, a csalódottság nagyon hamar megjelenik, felhalmozódik.

Ennek a csoportnak a célja, hogy segítse a mozaikcsaládban élőket abban, hogy megértsék a problémát okozó helyzeteket. Mint például a külön élő szülővel való kapcsolattartás, az új és régi családi szerepek és feladatok a gyereknevelésben, vagy a „rendes" családnak lenni vágyát, és még oly sok minden mást is.