Gyászcsoport /a csoport átmenetileg nem indul/

Gyászcsoport

gyász

Gyász: egyetemes és egyedi - mindenkié más és mindenkié ugyanolyan.
Mindenki találkozik vele. Mindenki el akarja kerülni. Minden napunknak megvan a maga apró gyásza, de amikor egy szeretett lény elvesztése kapcsán találkozunk vele, elveszettnek érezzük magunkat. Összeomlik az addig stabilnak hitt világ.
Hiába tudjuk, hogy a veszteség, a halál az élet része – mégis, eszköztelennek érezzük magunkat, lehetetlen felkészülni a fájdalomra. És mégis –van segítség….

A gyászt meg kell élni. Hagyni, lemenni a legaljára… aztán újra fel…, le…, egy körforgás: de mindig egy kicsit feljebb jutunk. Ez a folyamat nem hagyható ki. Mindenki járja a saját útját. Néha a folyamat elszigetel másoktól, barátoktól, családtagoktól, mert egy ideig kísérnek minket, majd elmaradnak. Pedig, ha gyászolunk, mégsem jó az egyedüllét.

Saját tapasztalataim is igazolják, hogy milyen nagy mértékben segíti a sorstársak közössége által biztosított társas támasz az elszenvedett veszteség és gyász feldolgozási folyamatát. Egy ilyen csoport nemcsak a legjobb védelem, hanem arra is lehetőség nyílik, hogy képessé váljunk a továbblépésre.

2013. november hónapban gyászfeldolgozó csoport indul Budapesten.
A csoport tagjai 10-12 alkalommal kéthetente találkoznak szombaton 15.00-16.30 a PszichoFészek VI. kerületi rendelőjében (VI. ker. Teréz krt. 45.). A második alkalom után a csoport zárttá válik, hogy óvja tagjait.

Szeretettel és megértéssel várom azokat, akik fájdalmukat sorstársi közösségben oldanák,
amely segíti a veszteség és gyász feldolgozását, a továbblépés lehetőségének keresését.

„Az, hogy túlteszed magad rajta, nem jelenti azt, hogy elfelejted, nem jelenti azt, hogy hűtlen leszel az érzéseidhez, csak annyit jelent, hogy tűrhető szintre csökkented a fájdalmad. Tudom, hogy pillanatnyilag elképzelhetetlen, hogy túltedd magad rajta. Nem akarsz túl lenni rajta. Miért is akarnál? Nem maradt neked más, csak ez. Az egyetlen dolog, amit akarsz, az, amit nem kaphatsz meg. Elment. Sosem jön vissza. Senki sem tudja, milyen érzés. Senki, csak te.” (Kevin Brooks)