Hankovszky Dóra

Hankovszky Dóra

Hankovszky Dóra mentálhigiénés szakember, képzésben lévő pár-és családterapeuta, coach

Hankovszky Dóra vagyok.

Több, mint 15 éve foglalkozom emberi kapcsolatokkal, a lélek működésével, vezetek embereket az önismeret izgalmas útján.

A hozzám fordulóknak abban tudok segíteni, hogy saját erőforrásaik és új eszközök megismerésével képesek legyenek a problémáikat megoldani. Hiszek benne, hogy az őszinte beszélgetések, a változásra való nyitottság és a terápia során létrejövő elfogadó, empatikus közeg elvezet önmagunk, motivációink és vágyaink mélyebb megismeréséhez és ezáltal a megoldáshoz is.

A párok, családok sokszor kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor úgy érzik, hogy külső segítségre van szükségük az elhatalmasodó problémájuk megoldásásához. Ez lehet valamilyen életszakasz-nehézség: gyermek születése, gyász, munkahelyváltás, költözés, betegség, baleset, kamaszodó vagy kirepülő gyerek. A család egy olyan érzékeny rendszer, amiben minden mindennel összefügg. Az egyik családtag nehézsége megbillentheti az egész család harmonikus működését is, ugyanakkor mindezt felsimerni, hogy mi miért történik, főleg úgy, hogy mi is a történet részesei vagyunk, nem könnyű.

Olyan is előfordul, hogy az egyébként szoros kapcsolatok (párkapcsolat, szülő-gyerek) feszültté válnak, befagynak, vagy újra és újra ugyanazok a konfliktusok ismétlődnek. Ilyenkor pont arra lenne szükség, amire már nem képesek: higgadtan leülni, érzelmekről beszélni, véleményeket megosztani. Az sem ritka, hogy a családi nehézségek hatására valamelyik gyereknél tanulási vagy magatartási probléma jelenik meg.

Ezekben a helyzetekben tudunk segíteni azzal, hogy külső szemmel, nagyfokú szakmai tudással, empatikus kíváncsisággal beszélgetünk a minket felkereső kliensekkel és közösen gondolkodva keressük a megoldást.

Eredeti végzettségem szerint tanár vagyok és drámapedagógus, így már több mint 20 éve foglalkozom gyerekekkel, főleg serdülőkkel. Önismereti foglalkozások, táborok, kamasz-filmklubok, irodalmi önismereti szakkörök tanítottak meg arra, hogy megértsem őket és beszéljem a nyelvüket. Ebben az is segít, hogy négy gyermek édesanyja vagyok.

Coachként és trénerként a munkahelyek világában, iskolákban szereztem sokoldalú tapasztalatot.

 

Amiben segíteni tudok:

  • Párkapcsolati nehézségek, konfliktusok, eltávolodás
  • Származási családdal való kapcsolat (feszült viszony a pár családjával)
  • Gyereknevelési problémák
  • Gyermekvállalás, kisgyermekes kor, testvér születése
  • Kommunikációs nehézségek, konfliktuskezelés, indulatkezelési nehézségek
  • Serdülőkkel való kapcsolat nehézségei, tanulási problémák, „züllés", konfliktusos kapcsolat
  • Sport mint lehetőség, sport mint probléma

A család- és párterápiákat kettős vezetéssel tartjuk, Radics-Takács Petra kitűnő kollégámmal.

 

Iskoláim:

2002: ELTE Bölcsészettudományi Kar, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, német nyelvtanár, kulturális menedzser

2004: drámapedagógus

2006: Semmelweis Egyetem: mentálhigiénés szakember és szervezetfejlesztő

2007: Tréner és coach képzés

2017 óta: képzésben lévő pár- és családterapeuta