Stefiková Veronika

Stefiková Veronika

Stefiková Veronika klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, család- és párterapeuta jelölt

Online foglalás I. kerület

Azt gondolom, hogy a világon talán az egyik legnehezebb dolog segítséget kérni, mert ezzel belátjuk, nehézségeink vannak, egyedül már nem tudjuk megoldani a kialakult problémát. A segítségkérés azonban egyben jele annak, hogy a nehézségen változtatni szeretnénk.

A hozzám érkező családok és gyermekek problémái általában nagyon változatosak. Ezek közül kiemelném a főbb területek, amivel foglalkozom:

Szobatisztaság kialakulásának problémái

A nehezebben kialakuló szobatisztaság problémája mögött több komplex tényező állhat. A szülővel való együttgondolkodás és a pszichodiagnosztika segíti a nehézség mélyebb szintű megértését.

 

Szorongás

A szorongás a mindennapok különböző területein jelentkezhet, mely megnehezíti a gyermek hétköznapi életvitelét, funkcióromlást okoz. Kihathat a teljesítményre, kortárs kapcsolatokra vagy más szociális helyzetekben is jelentkezhet.

A cél nem a szorongás megszűntetése, hanem azon eszközök megtanítása, melyek segítségével a fiatal megküzdési mechanizmusait mozgósítani tudja.

 

Beilleszkedési, magatartási problémák

Az óvodában / iskolában gyermeke „rendetlenkedik", folyton fegyelmezni kell, zavarja társait stb. Megpróbáltak már vele beszélgetni erről, de ő még sem változik. Ha a beilleszkedési, magatartási problémát egy tünetnek tekintjük, akkor Önnel együttgondolkodva megkeressük a megfelelő segítési módot arra, hogy ez mérséklődjön / megszűnjön.

 

Kamaszkori válságok

A kamaszkorba lépve fiatalok különböző fizikai és hormonális változásokon mennek keresztül, amikor is már nem gyermekek, de még nem is tekinthetőek felnőtteknek. Keresik a saját határaikat, identitásukat. A változás, akár jó, akár rossz soha nem könnyű egyik félnek sem. Ha szülőként úgy érzi, hogy ebben az új - eddig még talán nem is tapasztalt-, rendszerben elfáradt, szeretne együttgondolkodni, várom jelentkezését.

 

Család és párterápia

Rendszerszemléletben gondolkodva úgy vélem, egy családban nincs bűnös és nincs áldozat. A családi rendszer tagjaként mindannyian hatással vagyunk a másik viselkedésére. Ha Ön úgy érzi, hogy a családi élet működése más, mint régen, akkor várjuk Önt család- és/ vagy párterápiára.

Válás feldolgozó terápiát is vállalunk.

A családi rendszerre irányuló terápiát kettős vezetéssel végzem.

 

Szakmai tapasztalatok

2014-Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekpszichiátriai Osztály- klinikai szakpszichológus

Szakmai feladatok: 3-18 éves korú gyermekek és fiatalok pszichodiagnosztikája, szupervízió mellett terápia (egyéni-, szülő-, család- és csoportterápia) végzése. A szomatikus osztályokon gyógyuló gyermekek és fiatalok pszichológiai megsegítése és szupportálása konzíliumok keretében. Oktatásban és konferenciákon való részvétel előadóként.

2014 Kiskunlacházi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Szakmai feladatok: Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat látókörébe kerülő gyermekek és családok pszichológiai megsegítése.

 

2011-2014 Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVII. Kerületi Tagintézménye

Szakmai feladatok: 3-18 éves korú gyermekek és fiatalok a Pedagógiai   Szakszolgálathoz önként, orvosi, gyermekintézményi beutalóval érkező, illetve a Gyámhivatal, Gyermekjóléti Szolgálat által küldött gyermekek vizsgálata és gondozása, tanácsadás az érintett szülők/gondviselők részére, valamint a pedagógusok, szakemberek munkájának segítése.

 

2011-2013 Sashegy Óvoda

Az intézménypszichológusi feladatkörön kívül a családok és tutorok támogatása, a rendszerszemléletű gondolkodásmód alapján.

 

Tanulmányok

2012 - 2016. Gyermek- és ifjúsági klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus

Működési nyilvántartási szám: 1913

SE ÁOK Klinikai Pszichológiai Tanszék

2005 - 2010. Okleveles pszichológus

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar

 

Egyéb képzések

2019 Metamorphoses Meseterápia

klinikai és alkotó-fejlesztő metamorphoses - meseterapeuta

2017 Gyógyító Képzelet tréning (Vadaskert Alapítvány)

Kognitív viselkedésterápiás alapokra épülő Simonton tréning

2009 - 2011. Magyar Családterápiás Egyesület

család - és párterapeuta jelölt

Egyéb szakmai tapasztalatok

2009-2016 Bátor Tábor Alapítvány

Nemzetközi és magyar nyelvű táborokban való részvétel önkéntesként. Gyermekek segítése élményterápiás szemlélet segítségével. Családi táborban való részvétel pszichológusként a krónikus betegség elfogadásában való segítés.

 

Szakmai elismerés

2017 Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátria és Társszakmák Társasága

„Kiváló fiatal előadó" díj

 

Nyelvtudás

Szlovák Felsőfokú „C" típusú nyelvvizsga

Angol Középfokú „C" típusú nyelvvizsga