Bálint Emília

Bálint Emília

Bálint Emília pár-és családterapeuta

 

 

Tanulmányaimat a Magyar Családterápiás Egyesületnél végeztem, melynek tagja is vagyok.

Pályafutásomat tanárként kezdtem, és már ekkor szembesültem azzal, hogy a gyermekek iskolai teljesítményét, viselkedését nagy mértékben befolyásolja a család, az otthoni légkör. Később a gyermekvédelemben dolgozva mélyebb tapasztalatot szereztem arról, hogyan hat a gyermekekre, s milyen erősen gátolja fejlődésüket, kibontakozásukat, ha a család nem képes betölteni alapvető funkcióit, ha nem támogató, nem ad biztonságot.

Mozaikcsaládban nőttem fel, és most is mozaikcsaládban élek. Így gyerekként és felnőttként is átéltem ennek nehézségeit, összetettségét, miközben igyekeztem előnnyé kovácsolni a helyzetből fakadó tapasztalataimat.

Mit jelent számomra a család? - Gyökereket, hátteret, egy igazodási pontot. Azt a helyet, ahonnan el lehet indulni, s ahova vissza lehet térni. A család azonban nem csupán egy meleg fészek, hiszen rengeteg kihívást és alkalmazkodást is jelent.

Szüleimtől kitartást és önfegyelmet tanultam, nagymamámtól kaptam életszeretetemet, mások elfogadását és tiszteletét, féltestvéreim közelségében élhettem át, mit jelent feloldódni a humor által, s milyen, mikor fél szavakból is értjük egymást. Gyermekem nevelgetése mentén kibontakoztathattam gondoskodó oldalamat. Házasságom, majd válásom során sikerült rálátnom, hogyan befolyásolnak minket a származási családból hozott mintáink, mennyire fontosak a családtagok közötti tiszta határok, illetve a vállalt szerepek és feladatok családon belüli egyensúlya. Immár kilenc éve harmonikus párkapcsolatban élek.

 

Pár- és családterapeutaként Bodócs Dórával, illetve Ilka Andrással dolgozom együtt.

 

Szívesen segítek

pároknak, ha...

- nem szűnő feszültségek, veszekedések vannak jelen a kapcsolatban

- ha folyton félreértik egymást, nem működik a kommunikáció

- megcsalás, félrelépés történt

- ha elhidegültek, eltávolodtak egymástól

- ha nem tudják eldönteni, mi lenne jobb: szétválni vagy együtt maradni

családoknak, ha...

- ha valamilyen változás a család életében  (pl.: gyermek születése, kirepülése, költözés, betegség) megoldhatatlannak tűnő problémákat okoz

- mozaikcsaládként nehézségekkel küzdenek

- ha túl sok a veszekedés, nézeteltérés

- ha nevelési kérdésekkel küzdenek, és nem találnak jó megoldást