Cikkek

Örökbefogadás 1. – A vér szerinti szülő - Esélyt adni az életre - beszélgetés Dengyel Kinga pszichológussal

A következő négy hétben körbejárjuk az örökbefogadás legfontosabb szereplőit: a vér szerinti szülőt, a gyermeket, az örökbefogadókat és a nevelőszülőket. Az első részben a vér szerinti szülőkről beszélünk, illetve beszélnénk, mert az esetek nagy részében az apa ismeretlen szereplője a történetnek.

Tovább a teljes cikkhez  

„Hát mikor jön már a baba?” – így érdemes kezelni, ha meddőséggel küzd valaki a környezetünkben - beszélgetés Nagy Nikolett klinikai szakpszichológussal

A számos családtámogató intézkedés mellett idén februártól a meddőségi kezeléseket is kedvezményesen vehetik igénybe a magyar párok. Az intézkedésnek van egy olyan hozadéka is, hogy az eddig jellemzően tabuként kezelt problémára a korábbinál nagyobb figyelem irányul. Hogyan viselkedjünk, ha úgy sejtjük, egy ismerős pár éppen meddőséggel küzd? Min mehetnek keresztül és hogyan tudunk nekik segíteni? Egy témában jártas pszichológussal beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkhez  

Így teheti tönkre gyerekét rengeteg magyar szülő: karácsonykor tetőzhet a baj

Egy hét és itt a karácsonyi ajándékozás időszaka. A legtöbb magyar pedig áldoz is szerettei örömére, sokan ráadásul nem is keveset. Igen ám, de vajon ki, mit keres a fa alatti ajándékokban, és egyáltalán ismerjük egymást annyira, hogy az ajándékozás felhőtlen öröm legyen, ne pedig veszekedésbe torkolló hajcihő? Az ajándékozás pszichológiájáról; a karácsony felfokozott hangulatáról; szeretteink figyelemfelhívó ünnepi viselkedésről; valamint az elkényeztetésről Csík Veronika, klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológussal beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkhez  

Beszélgetés Nagy Zsolt Phd addiktológussal

Tovább a teljes cikkhez  

Theisz Dóra: Hat dolog amit minden óvodás szülőjének a felvilágosításról tudni kellene

Még alig indult el a tanév, máris több kétségbeesett, felháborodott, tanácstalan szülő keresett meg azzal kapcsolatosan, hogy gyermekük megdöbbentő információkkal tért haza az óvodából. Az történik ugyanis, hogy a porontyok felvilágosítják egymást, és valóban olykor meglepő az a részletekbe menő tájékozottság, amit a mai kölykök a szex technikai oldaláról tudnak. (néha persze tévesen) No de mit tehet a szülő annak érdekében, hogy gyermeke egészségesen viszonyuljon saját testéhez és a nemiséghez? És egyáltalán hogyan lehet válaszolni az óvodások szexszel kapcsolatos olykor rázós, kérdéseire? Nem túl korai még erről tudniuk?

Tovább a teljes cikkhez  

Kamaszok és a szerelem - beszélgetés Theisz Dóra pszichológussal

Tovább a teljes cikkhez  

Meddig öltöztethető egy gyermek? - interjú Csík Veronika - klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológussal

Nincs is annál szebb dolog, mint a születésére várva rendezgetni a finom pihe-puha babakelengyét. Darabról darabra utánanézünk, hogy mi az, amire szüksége lesz ahhoz, hogy ne fázzon, de mégse legyen melege. Tulajdonképpen ilyenkor kamatoztatjuk a kislánykori játékbabázós élményeinket, hiszen végre lesz egy igazi sajátunk, amit szintén úgy öltöztethetünk, ahogyan csak szeretnénk.

Tovább a teljes cikkhez  

Segítség, babázik a fiam! - interjú Csík Veronika klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológussal

Baj van a gyerekünkkel, mert a kistraktor helyett a nővére babájával játszik? Attól tartunk, hogy homoszexuális lesz emiatt? Jobban tennénk, ha inkább mélyen magunkba néznénk, és szakemberhez fordulnánk a kétségeinkkel. Egy cikk a társadalom címkéiről, a problémagyártásról, és a felnőttek bizonytalanságáról.

Tovább a teljes cikkhez  

Nagy Zsolt-recenzió: Irwin D. Yalom: Terápiás hazugságok

Irwin D. Yalom neves amerikai pszichiáternek közel tucatnyi könyve, jószerivel teljes szerzői életműve megjelent magyarul. Legutolsó kötete, a 469 oldalas Terápiás hazugságok, a szerző eddigi legterjedelmesebb vállalkozása, fikciós formába öntött tanmese, egyfajta szépirodalmi illusztráció és példabeszéd arról az alaptételről, amit a szerző A terápia ajándéka című hasznos kis kézikönyvének 203-206 oldalán „Ne létesíts szexuális viszonyt a páciensekkel" címmel röviden már kifejtett. A témát ügyesen előre jelzi az eredeti címben megbúvó finom szójáték is, ami a „hazudni" és „feküdni" angol igék szinte azonos hangalakjára játszik rá.

Tovább a teljes cikkhez  

Nagy Zsolt recenzió - Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat -Hová lettek a férfiak?

„Ja, most így nincs csajom, nem érdekel az ilyesmi, de ne gondolja, hogy buzi vagyok, inkább a haverokkal lógok, együtt vagyunk, sörözgetünk, lökött videókat nézünk, és röhögünk, néha elpattan egy spangli, ennyi. Hogy öt év múlva? Ember, még a jövő hétre se tervezek!” – mondja tizenhat éves kliensem, akit most tanácsoltak el az iskolából, rendszeresen használ alkoholt, pszichoaktív anyagokat és gyógyszereket, emellett napokig X-Boxozik egy lesötétített szobában.

Tovább a teljes cikkhez  

Nagy Zsolt: Józanságmunka, változás, felépülés

A tehetetlenség belátása, a segítségkérés aktusa, a segítség elfogadása, majd ennek mentén a remény megjelenése jelzi a felépülési folyamat kezdetét a szerfüggők életében. A folyamatot jelölő „recovery” szó, az eredeti angol kifejezés egyik jelentése, árnyalata a „visszanyerésre” is utal, vagyis arra a folyamatra, amelynek során a függő visszanyeri cselekvőképességét – a „sanity” szó egy másik lehetséges fordításában „ép elméjét” – ahogy az Anonim Alkoholisták önsegítő közössége fogalmaz.

Tovább a teljes cikkhez  

Nagy Zsolt: Józanságmunka és felépülés függő társadalmakban

„Amíg valamilyen emberből csak egy van, kivétel, ha kettő, különös, ha három, már közösség.”

Tovább a teljes cikkhez