Cikkek

Csak idő kérdése volt a tragédia a bőnyi iskolában? - beszélgetés Csík Veronika klinikai szakpszichológussal

Be kellett volna kapcsolnia a vészcsengőnek a fejekben, amikor azt látták, hogy a 12 éves bőnyi kislány viselkedése egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozott - ezt egybehangzóan mondták a Pénzcentrumnak a megkérdezett pszichológusok. Mint ismert, hétfőn egy kiskamasz szúrta hátba osztálytársát egy konyhakéssel, és csak a szerencsén múlt, hogy nem lett belőle tragédia. Az eset azonban a szakértők szerint rávilágít a jelzőrendszer súlyos hiányosságaira - s csak remélni lehet, hogy nem szaporodnak meg az ilyen esetek, az iskolai zaklatást viszont még mindig nem kezeljük elég keményen.

Tovább a teljes cikkhez  

Krúdy Emese: Digitális eszközhasználat bölcsődés korban, avagy az engedékeny szülő mítosza egy bölcsődei pszichológus szemével

Krúdy Emese okleveles viselkedéselemző, képzésben lévő család- és párterapeuta, életvezetési coach cikke a digitális eszközhasználatról bölcsődés korban, avagy az engedékeny szülő mítosza egy bölcsődei pszichológus szemével

Tovább a teljes cikkhez  

Gyöngyösi Orsolya, Sallay Viola és Martos Tamás: Az EMOTH / Emotional Map of the Home / az Otthon Érzelmi Alaprajza – rendszerszemléletű terápiás eszköz bemutatása

"Hol van számodra a biztonság helye az otthonodban?" Az EMOTH / Emotional Map of the Home / az Otthon Érzelmi Alaprajza – rendszerszemléletű terápiás eszköz bemutatása

Tovább a teljes cikkhez  

Csupor Anna: Munka - Szenvedély vagy függőség?

Nem jellemző, hogy azzal kopogtatnak be a konzultáns ajtaján, hogy „Kérem, segítsen, munkafüggő vagyok” Sokkal inkább előfordul, hogy más problémákról beszélgetve vetődik fel a gondolat, hogy valami nem egészséges a munkához való hozzáállásában.

Tovább a teljes cikkhez  

Csupor Anna: FÜGGŐSÉGEK ÉS VESZTESÉGEK KAPCSOLATA

Sokan kérdezték tőlem, hogyan jutott eszembe a függőségek mellett a gyásszal, a veszteségekkel is foglalkozni. A leggyakoribb kérdés ez volt: Mi köze a kettőnek egymáshoz? Írásomban megpróbálom – noha nem teljeskörűen, de - közérthetően megvilágítani a kettő közötti, több szinten megjelenő összefüggést. Hiszen veszteségek és függőségek sok esetben kéz a kézben járnak.

Tovább a teljes cikkhez  

Demeter Tünde: Veszteség és gyász

Demeter Tünde: Veszteség és gyász

Mindenfajta változás gyászfolyamat is egyben – hogyan nézzünk szembe a veszteségeinkkel? A gyász nem nevezhető népszerű témának, pedig mindennapjaink részét képezi. Mai társadalmunk – ha kimondatlanul is, de – mégis elutasítja, sőt, igyekszik tudomást sem venni róla. Eltávolodtunk a veszteségeink megélésétől és azok meggyászolásától, inkább tagadjuk őket, és igyekszünk jó mélyre elrejteni, nehogy bárki is azt gondolhassa rólunk, gyengék vagyunk vagy, hogy csak terheljük a környezetünkben élőket, akik egyébként is esetlenül állnak egy gyászolóval szemben.

Tovább a teljes cikkhez  

Csupor Anna : A női alkoholizmus - Túlterheltségre alkohol?

Sajnos a túlzott alkoholfogyasztás egyre nagyobb mértékben érinti a nőket is. Jelenleg kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy pontosan hány nő érintett a problémás szerhasználatban, az látható azonban, hogy van egy ún. konvergenciahatás, azaz a férfi-női szerhasználat aránya egyre inkább közelít egymáshoz. Míg korábban ez az arány 5:1 volt a férfiak javára, most inkább a 3:1 arányról beszélhetünk. Ennek oka több tényezőre is visszavezethető, most kettőt emelnék ki.

Tovább a teljes cikkhez  

Csupor Anna : A női alkoholizmusról

Hazánkban a becslések szerint kb. 800 000 alkoholbeteg él, ennek minimum egynegyede nő, ez körülbelül 200.000 főt jelent. Ez a szám nem foglalja magában a még nem függő, de rendszeres vagy nagyfogyasztókat. Noha az alkoholfüggőség kapcsán valójában egyetlen betegségről beszélünk, a felépülés alappillérei is ugyanazok, meggyőződésem, hogy a női szerhasználatnak - ahogy a női létnek is, - vannak speciális vonásai.

Tovább a teljes cikkhez  

Csupor Anna írása: A magasan funkcionáló alkoholista

Noha a magasan funkcionáló alkoholista fogalma Magyarországon még nem forog a köznyelvben, a jelenség korántsem ismeretlen. Hiszen tudjuk, látjuk, hogy nemcsak a rossz anyagi körülmények között élő, ápolatlan férfiak közt találunk iszákosokat. Fiatalok, sikeres vezetők, menedzserek, nők, családanyák, akár híres vagy sikeres emberek is lehetnek alkoholfüggők. Az ismert hajlamosító tényezők mentén bárki válhat alkoholistává. Tekintve, hogy hosszú évekig multi- illetve nagyvállalati környezetben éltem és dolgoztam, magam körül sokáig elsősorban azokat a magasan kvalifikált, felelős pozícióban dolgozó, munkájukat magas szinten végző függőket láttam, akik szintén ebben a közegben tevékenykednek.

Tovább a teljes cikkhez  

Dr.Cserjési Renáta-Bukta Tünde: Aranyfonál az elhízás labirintusából

Megjelent az Aranyfonál az elhízás labirintusából című könyvem, amit Dr. Cserjési Renáta neuropszichológussal írtunk az elhízás pszichológiai háttérfolyamatairól.

Tovább a teljes cikkhez  

Így teheti tönkre gyerekét rengeteg magyar szülő: karácsonykor tetőzhet a baj

Egy hét és itt a karácsonyi ajándékozás időszaka. A legtöbb magyar pedig áldoz is szerettei örömére, sokan ráadásul nem is keveset. Igen ám, de vajon ki, mit keres a fa alatti ajándékokban, és egyáltalán ismerjük egymást annyira, hogy az ajándékozás felhőtlen öröm legyen, ne pedig veszekedésbe torkolló hajcihő? Az ajándékozás pszichológiájáról; a karácsony felfokozott hangulatáról; szeretteink figyelemfelhívó ünnepi viselkedésről; valamint az elkényeztetésről Csík Veronika, klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológussal beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkhez  

Beszélgetés Nagy Zsolt Phd addiktológiai konzultánssal

Tovább a teljes cikkhez  

Mikor szoktassuk le a gyereket a cumiról? - interjú Csík Veronika - klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológussal

Tovább a teljes cikkhez  

Meddig öltöztethető egy gyermek? - interjú Csík Veronika - klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológussal

Nincs is annál szebb dolog, mint a születésére várva rendezgetni a finom pihe-puha babakelengyét. Darabról darabra utánanézünk, hogy mi az, amire szüksége lesz ahhoz, hogy ne fázzon, de mégse legyen melege. Tulajdonképpen ilyenkor kamatoztatjuk a kislánykori játékbabázós élményeinket, hiszen végre lesz egy igazi sajátunk, amit szintén úgy öltöztethetünk, ahogyan csak szeretnénk.

Tovább a teljes cikkhez  

Segítség, babázik a fiam! - interjú Csík Veronika klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológussal

Baj van a gyerekünkkel, mert a kistraktor helyett a nővére babájával játszik? Attól tartunk, hogy homoszexuális lesz emiatt? Jobban tennénk, ha inkább mélyen magunkba néznénk, és szakemberhez fordulnánk a kétségeinkkel. Egy cikk a társadalom címkéiről, a problémagyártásról, és a felnőttek bizonytalanságáról.

Tovább a teljes cikkhez  

Nagy Zsolt-recenzió: Irwin D. Yalom: Terápiás hazugságok

Irwin D. Yalom neves amerikai pszichiáternek közel tucatnyi könyve, jószerivel teljes szerzői életműve megjelent magyarul. Legutolsó kötete, a 469 oldalas Terápiás hazugságok, a szerző eddigi legterjedelmesebb vállalkozása, fikciós formába öntött tanmese, egyfajta szépirodalmi illusztráció és példabeszéd arról az alaptételről, amit a szerző A terápia ajándéka című hasznos kis kézikönyvének 203-206 oldalán „Ne létesíts szexuális viszonyt a páciensekkel" címmel röviden már kifejtett. A témát ügyesen előre jelzi az eredeti címben megbúvó finom szójáték is, ami a „hazudni" és „feküdni" angol igék szinte azonos hangalakjára játszik rá.

Tovább a teljes cikkhez  

Nagy Zsolt recenzió - Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat -Hová lettek a férfiak?

„Ja, most így nincs csajom, nem érdekel az ilyesmi, de ne gondolja, hogy buzi vagyok, inkább a haverokkal lógok, együtt vagyunk, sörözgetünk, lökött videókat nézünk, és röhögünk, néha elpattan egy spangli, ennyi. Hogy öt év múlva? Ember, még a jövő hétre se tervezek!” – mondja tizenhat éves kliensem, akit most tanácsoltak el az iskolából, rendszeresen használ alkoholt, pszichoaktív anyagokat és gyógyszereket, emellett napokig X-Boxozik egy lesötétített szobában.

Tovább a teljes cikkhez  

Nagy Zsolt: Józanságmunka, változás, felépülés

A tehetetlenség belátása, a segítségkérés aktusa, a segítség elfogadása, majd ennek mentén a remény megjelenése jelzi a felépülési folyamat kezdetét a szerfüggők életében. A folyamatot jelölő „recovery” szó, az eredeti angol kifejezés egyik jelentése, árnyalata a „visszanyerésre” is utal, vagyis arra a folyamatra, amelynek során a függő visszanyeri cselekvőképességét – a „sanity” szó egy másik lehetséges fordításában „ép elméjét” – ahogy az Anonim Alkoholisták önsegítő közössége fogalmaz.

Tovább a teljes cikkhez