Autogén tréning

Autogén tréning a mindennapi stresszkezelés szolgálatában

Sokszor halljuk, hogy a mindennapok feszültségkeltő elemei, stresszorai lelki egészségünket veszélyeztetik. Ma már köztudott, hogy bár a minket feszültté tévő helyzetek, körülmények sokszor kihívást jelentenek és teljesítményünket fokozzák, kibontakozásunkat segítik elő, másrészről viszont megterhelődünk tőlük, és lelki egyensúlyunk megőrzése válik egyre nehezebb feladattá.

Mindannyiunknak szüksége van olykor a kikapcsolódásra, de általánosságban is arra a képességre, hogy a lehető legnagyobb mértékben legyünk képesek megőrizni pszichés működésünk egyensúlyát a hétköznapok viharaiban.

De hogyan lazítsunk? Sokfélék vagyunk, kinek-kinek különböző eszközei lehetnek, melyeket tudattalanul vagy nagyon is tudatosan alkalmazunk. Van, aki főzni szeret, más a barátok társaságában töltött vacsorákkal, megint más sporttal hozza magát ismét lelki értelemben is formába.

Hétköznapi értelemben az ellazulás, lazítás szinonimájaként emlegetjük a relaxációt. Pszichológiai értelemben véve a relaxáció azoknak a különböző technikáknak az összefoglaló elnevezése, melyek a testi és lelki tapasztalatok összekapcsolása, harmonizálása révén, önszabályozás útján segítik elő a testi-lelki egyensúly kialakítását, fenntartását, összességében a pszichés egészség elősegítését szolgálják.

Az autogén tréning olyan relaxációs módszer, melynek során, szakember által vezetett pszichológiai terápiás munka során a személy rendszeres gyakorlás által éri el az egészségesebb önszabályozást és eközben a gyakorlás során megélt élmények feldolgozásában a figyelmet egyre inkább az önmagában megszülető sajátos válaszmódokra, reakciókra fordítja.

Fő sajátosságai a testi passzivitás, az önátadó, beleegyező nyitottság, amely a passzív koncentráció képességének kialakítását segíti elő. A passzív koncentráció lényege, hogy a személy előzetes elképzelések nélkül, passzívan fogadja a hatásokat, és azokra összpontosítva érzékennyé válik rájuk. Másképpen fogalmazva képessé válik az addig nem ismert, nem várt lehetőségek érzékelésére és megragadására, amely az autogén tréning komoly személyiségfejlesztő hatásaként emelhető ki.

Az autogén tréning nyolc-tíz alkalmas folyamat során elsajátítható, a rendszeres otthoni gyakorlás mellett, emiatt nagy elköteleződést kíván és motiváltságot feltételez. Azonban a hosszú távú haszna miatt megéri az energia és idő befektetését, hiszen hozzájárul a pszichés ellenálló képesség fokozódásához és egyben olyan eszközt is jelent, mely a mindennapok során hatékony lazító módszerként használható.

Az autogén tréning a fokozott önmagunkra figyelés állapota miatt az önismereti munka támogatására is jól használható, melyet kitekintő kérdésekkel, asszociációs gyakorlatokkal is megsegítünk a terápiás munka során.

Autogén tréninget tartó szakembereink:

Sáska Csila, Bundzik Alíz, Pethő Anikó, Ruisz Anna, Székely-Baumgartner ZsuzsannaMező MelindaNonn-Sarkadi Krisztina, Ruisz Anna