Alkoholbetegek és családtagjaik segítése

Problémás szerhasználóknak és alkoholbeteg klienseimnek állapotfelmérést követően személyre szabott, hatékony segítséget, személyes és online támogatást biztosítok a felépülés első szakaszában. A folyamat során a felépülés különböző fázisaiban kísérem végig az életén változtatni kívánó függőt, támogatom a józanodás első, kritikus szakaszában, a józan életforma kialakításában és működtetésében. A konzultációra általában heti egy alkalommal, lehetőség szerint mindig azonos időpontban és helyszínen kerül sor. A közös munkát időről időre együttesen értékeljük, áttekintjük a változás jeleit és a felépülés előrehaladását. A konzultációs folyamat első, intenzív szakasza általában 6-10 alkalomból áll. Ezt követően a kliens kérése alapján további, ritkított találkozásokra nyílik lehetőség a közös munka végleges lezárásáig.

Segítséget nyújtok a szenvedélybetegek hozzátartozóknak a kialakult játszmahelyzet feloldásában, a közös felépülés első lépéseiben. A szenvedélybeteg környezete - családtagok, munkatársak - akár évek hosszú során át alkalmazkodnak a betegség kialakulásához, majd később az egyre súlyosbodó tünetekhez: szinte észrevétlenül egyre több felelősséget vállalnak át, egyre több energiát fordítanak a megbillent egyensúly megtartására. Eközben lelkileg kimerülnek, elfáradnak, felélik belső tartalékaikat. Sok esetben eluralkodik rajtuk a kétségbeesés, a  tehetetlenség érzése. Ebben a szinte reményvesztett állapotban megszülethet a bátorság a segítségkéréshez. A változás elindításával új minták kialakítására, új egyensúlyi helyzet megteremtésére nyílik lehetőség a családban.

Az aktív szerhasználó családtag függősége miatt életvezetésükben elakadt pároknak és családoknak is nyújtok rendszer szemléletű segítséget a helyzet megváltoztatásában, a kibontakozásban. A páros konzultáció általában több ülésből álló munkafolyamat, amelynek során a résztvevő családtagokkal közösen dolgozunk az őket és közös életüket feszítő,  sokszor az alkoholfogyasztáshoz köthető problémák azonosításában, kimondásában, és megoldásuk első lépéseiben.

Addiktológiai szakembereink:

Dr.Nagy Zsolt, Kapócs Imre, Hóka Marianna, Ernyei Bea, Ferenczi Borbála, Csupor Anna, Varga Mónika