Hogy válasszon pszichológust?

Milyen a jó pszichológus?

A jó pszichológus legfontosabb ismérve a hozzáértés és az empátia.

Pszichológus választás alkalmával különösen fontos, hogy tájékozódjon, mielőtt megkezdené a terápiát.

 

Ki a klinikai szakpszichológus?

Ahhoz, hogy valaki klinikai szakpszichológussá válhasson, a mesterdiploma után négy éven keresztül tovább kell, hogy képezze magát. A képzés teljesítését követően a szakpszichológusok főként pszichés betegségek diagnosztikájával és gyógyításával foglalkoznak. A szakpszichológus és a pszichológus közötti  legnagyobb különbség, hogy míg előbbi terápiás tevékenységet végez, addig utóbbi a tanácsadás eszközeit használhatja. Fontos tudni azt is, hogy a pszichológus nem írhat fel gyógyszert.

 

Mivel foglalkozik a pszichiáter?

A pszichiáter az orvosi egyetem elvégzését követően szakosodik. A pszichiáter jogosult gyógyszerek felírására, ám nemcsak ebben különbözik a pszichológustól. Bizonyos pszichiáterek - amennyiben rendelkeznek terápiás képesítéssel - pszichoterápiát is használnak a gyógyszeres kezelés mellett, azt kiegészítendő.

 

Miben tér el a gyermekpszichológus munkája társaiétól?

Ahogyan már az elnevezés is mutatja a gyermekpszichológus a kisgyermekekkel, iskolásokkal és serdülőkkel foglalkozik, erre szakosodott. Ezen korosztályoknak megvannak a maguk sajátosságai, a terápia ezek figyelembevételével történik. A legkisebbek még nem képesek problémáikat megfelelően körülírni, esetükben főként a tünetekre koncentrálva lehet feltárni az egyes zavarokat, illetve ezek okait. Kisebb gyermekek esetében a terápiát megelőzi a pszichológus és a szülők konzultációja, kamaszkorú páciens esetében ez nem mindig szükséges.

 

Ki kaphatja meg a pszichológus címet?

Az egyetemi képzés 2006-ban két részre, egy hároméves alap- és egy kétéves mesterképzésre oszlott. A pszichológus címet csak a mesterképzés befejezésével nyerik el a hallgatók, az alapképzéssel csupán viselkedéselemző képesítés birtokába jutnak.

 

Mire érdemes még odafigyelnie pszichológus választásakor?

A megfelelő szaktudás mellett számos tulajdonság fontos lehet. Ezek közül ki kell emelni az empátiát, hiszen enélkül egyetlen pszichológus sem végezheti munkáját. Szintén sokat számít a személyes szimpátia. Páciens és pszichológus között nem alakulhat ki bizalmi kapcsolat ennek hiányában.