Szülés utáni pszichés zavarok

Baby blues
A nők 50%-ánál, sőt egyes statisztikák 80 %-nál a szülést követő első héten jelentkezik az úgynevezett gyermekágyi szomorúság, mely körülbelül egy hétig tart. A vélemények megoszlanak arra vonatkozólag, hogy ez a fáradékonysággal, kialvatlansággal járó állapot betegségnek vagy normál reakciónak tekinthető-e. Ezt az állapotot szomorúság érzés, sírógörcsök, ingerlékenység, félelemérzések, érzelmi hullámzás jellemzi. Egyrészt a hormonális változás, másrészt az anya-magzat szimbiózis végetérése, valamint az anyai szerephez való alkalmazkodás nehézségei okozhatják. Általában spontán elmúlik, de időnként előfutára lehet a komolyabb hangulati zavaroknak.

Gyermekágyi depresszió
A frissen szült nők kb. 10-15%-a ennél súlyosabb állapotba kerül. Ez az állapot, az úgynevezett szülés utáni depresszió (postpartum depresszió), mely sokféle formában jelentkezhet. Maguk a tünetek hasonlatosak a depresszió tüneteihez: lehangoltság, szorongás, örömtelenség, érdektelenség, ingerlékenység, fáradékonyság, étvágytalanság, alvászavar, feledékenység, koncentrációs zavar, döntésképtelenség, bűntudat, önvád, értéktelenség érzése. A postpartum depresszió legfőbb tünetei a klasszikus depressziós tünetek mellett a következők:


- a baba iránti túlzott aggódás vagy túlzott érdektelenség, közöny
- félelem, hogy bánthatja a babát, vagy önmagát
- félelem a kontrollvesztéstől és a megőrüléstől
Ezen érzések miatt az anya erős szégyent, bűntudatot, vagy elszigeteltséget érez, melyek tovább rontják hangulatát.


A szülés utáni pszichózis (postpartum pszichózis - PPP) a legsúlyosabb és a legritkább szülés utáni pszichés megbetegedés, 1000 szülő nőből egyet érint. Hirtelen jelentkezik, általában az első hét során, de a később, mint a hangulati zavarok. A PPP tünetei nagyon súlyosak, és a valósággal való kapcsolat elvesztésével járnak.


Tünetei lehetnek:
- Hallucinációk
- Téveszmék (gyakran vallásosak)
- Súlyos álmatlanság
- Öngyilkossági vagy gyilkossági gondolatok
- Bizarr érzések és viselkedés


A szülés utáni pszichózis súlyos vészhelyzetet jelent és azonnali orvosi kezelést tesz szükségessé. Noha általában a gyógyulás útja postpartum depresszión át vezet, a betegség kezelhető, ha időben segítséget kap a beteg.


Mi okozza a szülés utáni hangulati zavarokat? Ki a veszélyeztetett?
A postpartum betegségek okai bonyolultak. Egyaránt vannak biológiai, lelki és társadalmi gyökerei. Általában abban egyet értenek a kutatók, hogy gyász, kapcsolati problémák, anyagi gondok előrevetítik a problémákat. Ami kétségtelen: biológiai, lelki és társadalmi tényezők mind szerepelnek a folyamatban.


Kezelésük
A szülés utáni pszichés zavarokra jellemző, hogy jól kezelhetők. Enyhe esetben tudatos odafigyeléssel, családi támogatással is megoldhatók. A súlyossabb esetekben szükség lehet pszichoterápiás illetve gyógyszeres segítségre.