Meddőség

Minden nő életében eljön az a nap az a pillanat, amikor gyereket akar...
Sajnos vannak viszont olyan esetek, amikor nem elég az elhatározás és a sok próbálkozás bizony minden hónapban csalódottsággal ér véget.

Bizonyított tény, hogy mind a nő, mind a férfi 40-40%-ban felelős, hogy nem jön a várva várt baba. A maradék 20%, ami hatalmas kérdőjel…
De a vizsgálatok a lelki megterhelések az esetleges, műtétek gyógyszerek és remények majd előforduló csalódások mind-mind nehéz helyzetbe sodorja a pár mindkét tagját. Persze van, aki feladja, az egyikük kiszáll a kapcsolatból, de van, aki küzd, kitart, bármilyen nehéznek is tűnnek a dolgok, még ha messze van a cél, és nem látni a fényt az alagút végén. Amennyiben két éven át rendszeres nemi élet mellett sem jön létre a terhesség, sőt, már lombikbébi programban is részt vettek sikertelenül, akkor érdemes elgondolkodni lelki terápiás módszereken is.

Meddőség

Mi lehet a háttérben?

Egyes nőknél a központi idegrendszeren keresztül lelki okok gátolhatják a baba megfoganását. Egyes félelmek ugyanis tudattalan ellenállást hoznak létre bennük. Ezek a félelmek pedig igen sokrétűek lehetnek, van, hogy egyáltalán nem kézenfekvő a magyarázatuk, esetleg régen eltemetett események utóhatásáról van szó. Ennek érdekében a lélek mély rétegeibe kell leásnunk, ahol fény derülhet arra, hogy mi az oka az anyaszerep blokkoltságának. Lehet, hogy párjával vannak averziói, vagy túl korainak tartja a terhességet, félhet a gyermekkel együtt érkező felelősségtől, esetleg gyermekkorában történt valami. Mondhatni ahány pszichésen meddő nő, annyi indoka lehet a terméketlenségnek.
Egy kísérlet során súlyos depresszióban szenvedő meddő nőket két csoportba osztottak. Akik tízüléses pszichoterápiában vettek részt, azoknak hat hónapon belül a hatvan százaléka teherbe esett, míg a másik csoportban ez az arány csak huszonnégy százalék volt.

Stressznaplót vezető nők között a magas stresszt kimutatók kisebb arányban estek teherbe, illetve ha teherbe estek, a fogantatás időpontjában alacsonyabb stressz érte őket.

A holisztikus szemlélet szerint a meddőség nem véletlen reakció, a természet így védekezik, még ha ez vajmi kevéssé is vigasztaló. De a testnek joga van így reagálni valamire, aminek az oka a nő személyiségében, egyéni élettörténetében, fizikai és szociális környezetében vagy életfeltételeiben rejtőzik. Tehát egy rossz házasság, pályatévesztés, fel nem dolgozott trauma vagy haláleset mind-mind előidézhet tartós rosszkedvet, akár depressziót is, amihez hozzászokhatnak a mindennapokban.

Mit tehetünk?

Ha minden szükséges kivizsgálást elvégeztek és a meddőségnek nem találták a pár egyik tagjánál sem pszichés okát érdemes pszichológus segítségét kérni.

A fent említett mélyen fekvő okok feltérképezése hozhat változást egyéni és a "meddőség" terápia keretében, illetve a pár közös munkájával szintén várható előrelépés párterápia keretében.