Várandós pszichológiai tanácsadás, kismama kísérés

 

A várandósság és szülés különösen az első-szülő kismamák életében fontos esemény lehet. Előfordulhat, hogy  a szép pillanatokat az öröm és boldogság mellett,  kisebb kellemetlenségek, feszültség, esetleg félelem vagy szorongás kíséri. Ezen érzések intenzitása és kvalitása is nagyon eltérő lehet, így minden kismama máshogy élheti meg várandósságát, szülését.

 

I. Milyen esetekben  segíthet a várandós pszichológiai tanácsadás?

Minden olyan „lelki„ ügyben,  ami meglepő hangulatot produkál, váratlanul tör elő. Amikor a boldog- önfeledt várakozást pillanatokra felváltó furcsa reakciók, hullámzó érzetek, átmeneti bizonytalanság érzése kíséri. A tanácsadás során, lehetőség adódhat  annak a zavar okának feltérképezésére, melyet a kismama szülése közeledtével tapasztalhat. Kiderülhet, mit tanácsos tenni, ha valamiben bizonytalanságot érez, pedig bizonyosan  „ elég jó anya",  és minden bizonnyal alkalmas  gyermeke kihordására. Fény derülhet arra, miért kezd a  saját Édesanyjára hasonlítani a kismama, pedig épp ellenkezőre koncentrált eddig? Mikor beszélhetünk generációkon keresztül ismétlődő  szülési, gyermeknevelési mintáról?

 

A kismama kísérő, egy általános képet segít kialakítani az eljövendő időszakról, az alábbi kérdések megválaszolásával:

 

Mire lehet számítani a kórházban? Mit jelent a medikalizált szülészet, milyen egy tudatos kismama attitűd, miért lehet előnyös? Milyen választási lehetőségek adottak egy szülő nő számára. Mire jogosíthat fel a szülési terv, kik lehetnek a kismama kísérői a szülőszobán? (Otthonszülésre már van  lehetőség Magyarországon, és  egyre több helyen van lehetőség a kórházi  otthonos szülészetet is választani.)

 

Mit jelent az aranyóra, a korai kötődés a baba és mama közt, és mi az ami ezt elősegíti? Mit jelent az apás szülés? Miért fontos a szoptatásra koncentrálni, hogy lehet, hogy a kismamák, már a második trimeszterben eldöntik: szoptatnak-e és meddig? Mit jelent a kórházban a rooming-in szolgáltatás, meddig kell majd a kórházban maradni?

 

Meddig tart a gyermekágy? Mire volt jó a komatál és a széles szomszédság, hogy lehet ezt a támogató közeget pótolni manapság?

 

A szülésre való felkészülést az alábbi módszerek segítik:

- Tudatos várandósság program

- Egyéni szülésfelkészítés

- Anya - magzat kapcsolatanalízis

- Kismama relaxáció és Baba-mama kapcsolatfelvétel

- Felkészülés a vajúdásra Relaxáció segítségével

- Fájdalom meditáció- segítőnk a kontrakciók a szülés alatt

 

 

II. Szülés utáni időszak segítése

A gyermekágy állapota  is kritikus fordulópont lehet, mint  a szülés után visszarendeződés időszaka. Valójában nagyon sokszor fordul elő a lehangoltság (baby blues) és a depresszió, melyek sok esetben, csak a hormonális változásokra is könnyen kiváltódhatnak. Ha azonban  életmentő beavatkozás történ a szülőszobán, pl. császármetszés, még több kérdés- bizonytalanság merülhet fel utólag az anyában. A császármetszés után, a veszélyeztetett újszülött érkezésével eltöltött boldog eufóriát, napokkal, hetekkel később jelentkező bizonytalan érzések, esetleg kudarcélmény, vagy önvád válthatják fel, -  ami abból az alaptalan rosszérzésből gyökerezik, hogy nem természetes úton, hanem szülés nélkül lett  gyermeke az anyának. Ez a „szülésélmény"  lehet annyira megrázkódtató, hogy a kismamánál poszttraumás stressz zavar (PTSD) -t állapíthatnak meg. Annak  ellenére, hogy az anyuka boldogan vette kezébe újszülöttét és alakult ki közöttük a kötődő kapcsolat, mégis előfordulhat, hogy a szüléséről alkotott emlékeit alaptalan negatív érzések, dominálják.

 

Ezekben az állapotokban a mamáknak mindenképp szükségük van a támogató környezetre, ha tartósan fennállnak a kellemetlen tünetek érdemes szakemberhez fordulni.

 

Módszereim:

- Perinatális szaktanácsadás

- Relaxáció segítségével -  szorongás és feszültségoldás

- Segítség a szoptatásban

- Segítség a megfelelő kötődő kapcsolat kialakításában