Krízistanácsadás

A KRÍZISTANÁCSADÁS

 

A krízistanácsadás a pszichológiai konzultáció speciális fajtája, amelyet kifejezetten a válsághelyzetben lévők gyors és hatékony segítésére fejlesztettek ki. Elvileg bárki alkalmazhatja ezt a módszert, ám vannak olyanok, akik kifejezetten e területen folytattak tanulmányokat (krízis szakirányon végzett tanácsadó szakpszichológusok).

A krízistanácsadás viszonylag rövid, probléma centrikus, a „helyzetben lévő" pillanatnyi igényeihez igazodó technika. Átlagosan 5-7 konzultáció elegendő ahhoz, hogy a krízisben lévő úgymond „kilendüljön" a holtpontról. Ezt követően elképzelhető, hogy a pszichológussal további találkozásokat beszélnek meg, amelyek célja az elért, optimálisabb állapot fenntartása, erősítése, illetve más, a krízis kialakulásában szerepet játszó egyéb helyzetek megismerése.

A konzultációk során a pszichológusnak nem célja, hogy a múltbéli, elvarratlan szálakat gombolyítsa, sokkal inkább az a feladata, hogy segítsen megérteni a kialakult helyzetben lévő lehetőségeket és feltárni a továbblépésre alkalmas utakat.

A tanácsadó a klienssel szorosan együttműködve dolgozik a helyzet mielőbbi rendezésén. A pszichológus szerepe abban nyilvánul meg, hogy minél alaposabban sikerüljön a klienssel megismertetni azon képességeit, amelyeket a kialakult krízis megoldásában alkalmazhat. Sokszor előfordul, hogy egy-egy trauma, váratlan szituáció szinte lebénítja a személyt.

A krízistanácsadás során a kliens nemcsak az éppen dermedt passzivitásba menekülő erőforrásait ismerheti meg, hanem azokat a rejtett képességeit is, amelyekről korábban nem tudott. Ezek ismerete a későbbiekben egyfajta pszichológiai immunitást eredményezhetnek a kliens számára, vagyis, ha legközelebb egy új, netán nehezebb élethelyzetbe kerül, ezeket a korábban rejtett megküzdési technikákat is mozgósítani tudja.

Szakembereink:

Pap Ilona, Lévay Csilla, Janurikné Csonka Erika