Dr. Tóth Erika

Dr. Tóth Erika

Dr. Tóth Erika pszichológus

Rendelési idők:

I. kerület: szombat: 09:00 - 12:00

Online foglalás I. kerület

A gyógyulás egy belső utazás, amely során megtanuljuk elfogadni és szeretni magunkat. Ha mi megváltozunk a világ is megváltozik körülöttünk! (ismeretlen)


Régóta dolgozom pszichológusként.
Mindig is az akartam lenni, de volt néhány olyan esemény, ami miatt ez a munka hátrébb került az életemben. Aztán visszajöttem erre a szakmai területre és azóta nagy szeretettel, őszinte figyelemmel végzem ezt a munkát. 
Gyógypedagógusként kezdtem, emiatt értem a sérülésekkel küzdők vagy sérültekkel élő, nevelő emberek problémait, átérzem nehézségeiket. Későbbiekben az pszichológia elvégzése után sokat dolgoztam a szociális szférában, láttam a nehézségeket, amikkel küzdenek a családok. Dolgoztam krízis intervenciós területen, trauma feldolgozásban segítettem a hozzám fordulókat.  
Sokat képződőm, mert hiszem, az újabb szakmai ismeretek segítenek a tevékenységemben. Az egyetem elvégzése után nagyon sok speciális képzésben vettem részt, képződtem a rövidebb dinamikus terápiában, pszichodrámában, aktív analitikusi tudást szereztem, ill. jelenleg a komplex pszichoterapeuta képzésben veszek részt. 
Munkámban egyaránt használom a kommunikációt, de a képi eszközök alkalmazásával is gyakran segítem a gyógyulás folyamatát. Fontosnak tartom munkámban a rogersi elveket, elfogadást, megértést, empátiát. Szemléletmódomat a dinamikus irány alakítja, ami dolgozik a múlttal, a gyermekkorban megélt élményekkel, érzésekkel, vizsgálva milyen kapcsolat van a már megélt és a jelenben megjelenő konfliktusos helyzetek között, mennyire befolyásolja gyermekkorban megélt érzéseink a jelenben megélteket.

Felnőtt kliensekkel dolgozom együtt, ahol nagy hangsúlyt fektetek a kapcsolatunk minőségére, a bizalom kiépítésére, hogy megtapasztalhassák a megfelelő kapcsolódás gyógyító erejét. A közös munka során feltárjuk a belső erőforrásokat, amelyek segítenek a későbbiekben sikerek és kudarcok megélésében, értékelésében, kezelésében. 

Szakmai célkitűzésem, aki a segítségemet kéri, egyre tudatosabb és magabiztosabb legyen érzéseiben, megéléseiben, viselkedésében és döntéseiben is. Ezen az úton szeretném elkísérni, segíteni a hozzám fordulókat. 

Amiben segítek a hozzám fordulóknak: 

1. Egyéni pszichológiai és/vagy mentálhigiénés tanácsadás egy mély belső átalakulást eredményez, segít felismerni és feloldani az életünket gátló negatív viselkedési mintákat, enyhíteni lelki fájdalmainkat, hozzájárulnak, hogy megtaláljuk helyünket a világban, hogy jobban boldoguljunk a mindennapokban.

2. Egyéni dinamikus rövidterápia: Gyermekkori tapasztalataink nagy részére nem emlékszünk tudatosan, de azok mélyen bevésődtek a tudatalattinkba. Valójában olyan helyzeteket és olyan kapcsolatokat alakítunk ki, amiben hasonlóan érezhetjük magunkat, mint gyerekkorunkban. Ezeknek az érzéseknek a tudatosítása és átdolgozása segíthet abban, hogy megszabadulva korábbi érzelmi kötöttségeinktől értékesebb, gazdagabb életet tudjunk élni.

3. Krízisintervenciós szaktanácsadás: Sok esetben éljük meg az életünkben olyan fájdalmaseseményeket, változásokat, melyek megértéséhez és feldolgozásához segítségre van szükségünk. 

4. Gyászfeldolgozás: Fontos életesemény, amikor elveszítünk valakit vagy valamit. Ilyenkor fontos szerepet kap a gyásszal való munka, az elengedés tanulása. 

Tanulmányaim: 


2021- MAKOMP képzés
2016-2018 Analitikus képzés
2005-2008 Röviddinamikus terápia 
2003-2006 Pszichodráma 
2000 Mediációs képzés
1986 –2000 ELTE szociológia szak 
1987 általános pszichológiai doktorátus
1975-1981 ELTE Bölcsészkar Pszichológia szak
1971-1975 Gyógypedagógiai képzés