Depresszió

A depresszió a hangulati-érzelmi élet zavara, melyre alapvetően a gátoltság jellemző. Alaptünet az érdeklődés és az örömre való képesség csökkenése, negatív gondolkodási séma, az energia csökkenése, mely fáradékonysághoz, csökkent aktivitáshoz vezet. Az alaptüneteken túl gyakori a koncentráció és a figyelem csökkenése, a memóriazavar, az önbizalom és az önértékelés csökkenése, a bűnösség és értéktelenség érzés, a jövőt illető pesszimizmus, önsértések, öngyilkossági gondolatok, étvágy- és alvászavar.

Depresszió

A Depresszió tünetei:

Testi tünetek

ˇ A depressziós ember napi tevékenysége, aktivitása csökken.
ˇ Testi fáradtságot, testi gyengeséget érez.
ˇ Étvágyában változások állnak be (étvágytalanság, falás)
ˇ Alvászavarok alakulnak ki (elalvási, átalvási zavarok, gyakori felébredések, 10-12 órás alvás is előfordulhat) .

Gondolkodásban megfigyelhető változások

ˇ Koncentrációs zavarok alakulnak ki, nehezen tud odafigyelni dolgokra
ˇ Bizonyos dolgokban nehezére esik dönteni, a döntéshozatali helyzeteket kerüli.
ˇ Súlyos esetekben a valóság érzékelés csökken pl. téveszmék, hallucinációk

Az érzelmi életben jelentkező változások

ˇ Elveszítheti érdeklődését régebben örömet okozó tevékenységek iránt pl. hobby
ˇ A szexuális élet iránti érdeklődése csökken,
ˇ Étéktelenség érzés, reménytelenség és bűntudatérzés jelentkezhet.
ˇ Ingerlékenyebb, türelmetlenebb, és gyakrabban lesz dühös is.

A depresszió kezelése

Mai tudásunk szerint a depresszió pszichoterápiás és gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható. Ha valaki a gyógyszeres kezelést választja, annak jó tudni, hogy az antidepresszánsok 14-20 nap után kezdik hatásukat kifejteni. A gyógyszerek szedésének időtartamát az, határozza meg, hogy első, vagy esetleg többedig depressziós epizódról van e szó. Általánosan elfogadott nézet, hogy 6 hónap után van először lehetőség az antidepresszánsok leállítására. Előfordulhat, hogy a gyógyszerek nélkül újra megjelennek a depresszió tünetei. Ilyenkor a kezelést folytatni kell. Azonban a gyógyulás soha nem egyik pillanatról a másikra történik. A depressziót időnként ismétlődő epizódok jellemezhetik. A megfelelő kezelésben nem részesült depressziós személyek 50-60%-ánál fordulhat elő egy éven belül újabb depressziós epizód. Minél előbb részesül a beteg megfelelő kezelésben, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

 

Pszichoterápiás kezelési lehetőség

A depresszió kezelésében legnagyobb sikerrel a kognitív viselkedés terápiás, valamint a sématerápiás pszichoterápiás lehetőségek váltak be. A terápia során a kliens megtanulja azonosítani azokat a gondolatokat és viselkedési mintákat, amelyek a depresszió gyakori tüneteit okozzák. ( énkép, jövőkép, másokkal való negatív szűrők)