Általánosan a gyerekpszichológiai konzultációról és terápiáról!

Gyermekterápia kisgyermekek esetében:

A szülők és a gyermekpszichológus kollégák között megbeszélés, konzultáció szükséges a gyermekterápia megkezdése előtt.
Az óvodás gyermekek gondjaikat nem mindig tudják szavakba önteni, így a tünetek beszélnek helyettük. Ez lehet alvászavar, nyugtalanság, dadogás, bepisilés, bekakilás, hajtekerés, körömrágás, tic, rendszeres torokköszörülés, szorongás - félelmek stb.

A gyermek nem feltétlenül szenved ezektől a tünetektől, jellemzően sokkal inkább a felnőtt veszi észre előbb a zavart. A terápiás munkát gyermekpszichológus kollégánk játékok segítségével végzi, ugyanis a játékokban és rajzokban a gyerekek elmondják, mi okozza a zavart, anélkül, hogy észrevennék. A gyermekpszichológus szakember számára világosan kirajzolja a problémát az eljátszott anyag.

 

Gyermekterápia iskoláskorban

Előzetes konzultáció, megbeszélés szükséges a szülőkkel
Tanulási, magatartásproblémák, figyelemzavar, magatartászavar, szorongásos tünetek fordulnak elő leggyakrabban. Mint a kisgyermekeknél is, itt is a tünet jelző szerepet hordoz. Nem a tünetet kell megszüntetni elsősorban, hanem a mögötte rejlő mélyebb zavart. Ennek feltárása életkortól függően történhet játékosan, vagy beszélgetéssel.
Pszichológiai tesztvizsgálatok segíthetnek képességek, érzelmi állapotok pontosításában.
A felnőtt bevonása csak akkor történik meg, ha ez a probléma megoldásához szükséges.

 

Gyermekterápia serdülőkorban

A serdülő érzékeny korban van. Gyakran zárkózott, különösen a szülőkkel szemben. Az egyensúly zavarát, leggyakrabban tanulási problémák és magatartászavarok, visszahúzódás, vagy a számítógépezésbe menekülés, kábítószerek használata stb. jelzik. Nem szívesen fogadnak el segítséget, mert gyakran félnek a kortársak megbélyegzésétől. Amennyiben a terápia céljai megkívánják, úgy a családdal is bővíthető a terápiás kör.
A terápia eszköze a beszélgetés, ha szükséges pszichológiai tesztekkel kiegészítve. Az önkéntesség nagyon fontos. Ha egy fiatal nem akar eljönni, akkor egy alkalommal találkozunk, és azt követően dönt, hogy akar-e járni.

Nevelési tanácsadás

A vizsgálatot és kezelést tartó gyermekpszichológus, pszichiáter kollégáink:

Dr. Balog Márta - klinikai szakpszichológus, szakpszichoterapeuta; Czimmerman Edit - gyermekpszichológus,klinikai szakpszichológus; Csík Veronika - klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus; Deák Judit - klinikai szakpszichológus,pár-és családterapeuta jelölt; Döbör Ágota - pszichológus,pár-és családterapeuta,anya-magzat kapcsolatanalitikus; Fehér Ildikó - addiktológiai konzultáns, kamaszspecialista; Dr. Fülöp Zsuzsanna - gyermekpszichiáter, pszichiáter, pszichoterapeuta, családterapeuta; Gólya Barbara - pszichológus; Gregó Enikő - klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta; Havasi Tünde - pszichológus,tanácsadó szakpszichológus jelölt; Hátszegi Eszter - pszichológus, pár-és családterapeuta jelölt; Jeges Eleonóra - klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus; Kapócs Imre - klinikai szakpszichológus; Káró Diána- pszichológus, tanácsadó szakpszichológus jelölt, pár- és családterapeuta jelölt; Osváth Katalin - tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta; Páricsy Lilla - pszichológus,gyógypedagógus; Ragettli Vanda - pszichológus, integratív pszichoterapeuta jelölt; Stefiková Veronika - pszichológus, család- és párterapeuta jelölt; Theisz Dóra - pszichológus, fókusz tréner; Tóth Ágnes - pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt; Török Emese -  klinikai szakpszichológus; Szabóné Kapuvári Virág - pszichológus, pszichológus szakfordító