Kapcsolatanalízis

Ahogy minden ember más, úgy ezek a különbségek már a magzati élet során is felfedezhetőek. Már a születendő gyermeknek is van saját megjelenése, készségei, képességei.

 

A várandósság az egyik legszebb része egy nő életének, és egyre több az arra mutató bizonyíték, hogy a magzati időszak kiemelkedő jelentőségű. A kapcsolatanalízis közelebb hozza egymáshoz az anyát és gyermekét. A találkozások lehetőséget adnak, hogy az öröm még teljesebb legyen, könnyebb szülést eredményezhet és segíti az anyává válás folyamatát. A folyamat során felszínre kerülhetnek rejtett érzések, akár félelmek is, melyek mentén tovább haladva tudatosabb, boldogabb lehet ez az időszak. Ezek mind a megszületés után hatással vannak a gyermekükkel való kapcsolatra.

A kapcsolatanalízis módszere lehetőséget teremt arra, hogy a kismama láthassa és érezhesse gyermekét a fizikai megélésen túl. Az így kialakuló harmonikus baba-mama kapcsolat a gyermek mentális, és lelki fejlődésére is hatással vannak. Egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, önmagát jobban ismerő és elfogadó gyermek születik. A szülők (elsősorban az anya) pedig jobban érti gyermekét, ezzel többet tud segíteni neki az élet útján.

Ezek a találkozások teret adnak, hogy megismerkedjenek egymással. A terhesség, a szülés és végül a gyermek is kiegyensúlyozottabbá válik. És ezen keresztül megkönnyíti az anyává válás folyamatát. És nem utolsó sorban kulcsot kap gyermekéhez, melyet a gyereknevelés során alkalmazhat, hisz mi a gyereknevelés? Ráhangolódott figyelem.

 

A kompetens magzat kifejezés azt jelenti, hogy a magzat már a fogantatástól „tudja", hogy mire van szükségem, mi történik éppen, kiszámítható körülmények között a magzat megfelelően tud reagálni az élet minden eseményére. Hogy ez mennyire kiegyensúlyozottan történhet meg, az a környezeti hatásoktól is függ, hogy mennyire bízunk ebben a velünk született tudásban. A magzat képes érzékelni a világot, képes felidézni emlékeit és aktívan formálni környezetét azáltal, hogy reagál az őt ért ingerekre.

„Állíthatjuk, hogy az intrauterén lelki életből maradt emlékezések befolyásolják a születés után kibontakozó gyermeki lelkületet" dr. Raffai Jenő

 

A kapcsolatanalízist Dr. Nuridsány Eszter vezeti.