Mentálhigiénés konzultáció

A MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBER MUNKÁJÁRÓL - RÖVIDEN

Amikor összefutok egy régi ismerőssel vagy egykori iskolatárssal és megkérdezi tőlem „Te mivel foglalkozol? Mi lett belőled?”, bevallom, mindig dilemmában vagyok… Ugyanis a mentálhigénikus, mentálhigiénés szakember kifejezést csak kevesen ismerik, mivel még nem igazán került bele a köztudatba. Így aztán, amikor kimondom, rögtön el is kezdek beszélni arról, hogy mit is takar ez a szépen csengő szó.
„Tudod, a mentálhigiéné egyfajta pszichológiai prevenció. A mentálhigiénikus pedig az a szakember, aki arra kapott jogosítványt, hogy segítsen a mindennapi életvezetéshez szükséges lelki egyensúly kialakításában, megtartásában vagy éppen helyreállításában. Hasonló módszereket alkalmaz, mint egy pszichológus, azonban ez nem pszichoterápia, hanem annak tökéletes kiegészítője. Lelki problémái lehetnek amúgy teljesen egészséges embernek is. Ha viszont ezeket nem tudja feldolgozni, helyén kezelni, vagy nem tud továbblépni, akkor bizony okozhatnak testi betegségeket is. Nekem az a dolgom, hogy ezt megelőzzem!


Amennyiben gyerekkori sérüléseinkre, destruktív mintáinkra, eleve terhelt múltunkra még „ráerősít” egy háborús helyzet, egy világjárvány, vagy egy trauma, sokkal könnyebben kizökkenünk lelki egyensúlyunkból. Vannak, akik rugalmasabban veszik az akadályokat, könnyebben kezelik a nehezebb élethelyzeteket. Ám sokaknak már egy viszonylag kisebb pszichés megterhelés leküzdése, feldolgozása is komoly nehézséget okoz. Nem vagyunk egyformák. Persze most felmerülhet benned a kérdés, mi a titkuk azoknak az embereknek, akik számára nem jelent gondot az ilyen problémák leküzdése, akik nagyon gyorsan visszatalálnak önmagukhoz, lelki békéjükhöz. Akiknek viszont nem sikerül, nos, éppen az ilyen és ehhez hasonló nehézségek esetén tud segíteni a mentálhigiénés szakember.”


De mi kell ahhoz, hogy lelkileg egészségesek legyünk, illetve miből vesszük észre, hogy nem vagyunk azok?
-    Mindenek előtt kellő önismeret kell hozzá, ami nélkülözhetetlen a sikeres életvezetéshez! Ki vagyok én? Honnan jöttem, hová tartok? Mik az erősségeim, a gyengeségeim? Milyen erőforrásaim vannak a nehézséggel való megküzdéshez?
-    Fontos, hogy ne csapjuk be magunkat és figyeljünk oda a mások által adott visszajelzésekre. Ők milyennek látnak engem? Ez a fejlődés útja.
-    Érzelem gazdag kapcsolatok és inspiratív közösség
-    A valahova tartozás tudata, élménye
-    Egészséges önbizalom, elfogadási készség
-    Az egymásra utaltság tudomásulvétele (Mi emberek egymásra vagyunk utalva. Ez alapszabály. E nélkül nem működik a világ.)
-    A bizalom képessége

Gyakran keresnek fel gyászoló emberek. Ennek kapcsán sok esetben kiderül, hogy lelkük mélyén olyan egyéb titkok, fájdalmak, elfojtott érzelmek lapulnak, amelyek önmagukban is elképzelhetetlen módon fertőznek, így a ha ezek mellé még bekövetkezik valakinek az elvesztése is, annak feldolgozása már komoly kihívást jelent a lélek számára.

Így vagyunk ezzel egy váratlan szituáció, egy ránk erőszakolt élethelyzet, egy világjárvány, egy háború kapcsán is. Nem mindegy ugyanis, hogy mit kezdünk félelmeinkkel! Megbénítanak vagy tudomásul vesszük és beépítjük azokat az életünkbe. A reziliencia (lelki rugalmasság) elsajátításában is segítséget tud nyújtani a mentálhigiénés szakember! Feltéve, ha merünk segítséget kérni. Mert gyakran ehhez is bátorság kell. Inkább szorongunk, alvászavarral küzdünk, nem figyelünk oda a testünk jelzéseire, nem merünk szembenézni múltunk sebeivel, sérelmeivel. Tény, hogy nehéz megnyitni a lelkünket, azonban gyakran elkerülhetetlen a fejlődés, vagy gyógyulás érdeképen.

Amennyiben úgy érzi Önnek is ismerősek valahonnan a fentebb említett problémák, vagy csupán szeretne jobban rálátni önmagára és ezáltal egészségesebb teljesebb, minőségi életet élni, mindenképpen keressen fel egy mentálhigiénés szakembert!

Deák Izabella mentálhigiénés segítő szakember, párkapcsolati mediátor, gyászsegítő

 

Mentálhigiénés szakemberek a PszichoFészek Pszichológiai Magánrendelőkben:

Deák Izabella, Véghné Karsai Anita, Hóka Marianna, Gyárfás Adél, Lázár NóraNyerusai Bea, Fazakas Orsolya Teréz, Svelta Erzsébet, Tóth Zsuzsa, Guld Andrea, Nagy Erika, Nonn-Sarkadi Krisztina, Hivert Daniella, Nagy-Forrás Rita