A dohányzásról való leszokás

A dohányzás halált okozhat.
A dohányzás halálos tüdőrákot okoz.
A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét.
A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz.
A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét.

 

A dohányzók naponta találkoznak ezekkel a feliratokkal és talán sokan kétkedve és nem tudatosuló rossz érzéssel olvassák őket.   Tudjuk, hogy a dohányosok 75%-a már többször eldöntötte, hogy abbahagyja ezt az egészségkárosító szokását, de a megvalósítás sokszor nehézségekbe ütközik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikeresen leszokók 4-5 próbálkozás után képesek elérni a kívánt nemdohányzó státuszt, s a leszokást támogató pszichológiai (esetleg nikotinpótlást is tartalmazó) programok a leszokás arányát 30%-ra emelik.

A dohányzásról való leszokás stádiumai:

Dohányzás leszoktatás

Prochaska és DiClemente modellje

 

A töprengés szakaszban lévő dohányos már tudatában van a problémának, s észleli  is a magatartás megváltoztatásának szükségességét, s  szándékában áll a változás az előrelátható jövőben.

nyíl

Mi segítséget tudunk nyújtani abban, hogy ismertetjük vele a dohányzás abbahagyásának aktuális és várható egészségjavító hatásait, segítséget nyújtunk az önmotiváló állítások „előhívására”, erősítjük a hitet, hogy képes a dohányzásról lemondani.

 

A töprengés szakaszában lévőknek a különböző átértékelési technikák alkalmazásával támogatást nyújtunk, hogy lépéseket tegyen az adott probléma megoldása érdekében, s ezt a dohányzásról való leszokás melletti érvek összegyűjtésének segítségével tesszük meg. A dohányzási okok feltárása során figyelmet fordítunk a kettős érzésekre, amelyek a változással szemben jelentkezhetnek és elbizonytalaníthatják a „töprengőt”, valamint a kitűzött cél és a viselkedés közötti ellentmondásokra is rámutatunk.


Tudatosítjuk az akadályokat, de rámutatunk arra is, hogy ezek az akadályok legyőzhetők. Figyelmet fordítunk a változás meséinek elemzésére. Megtanítjuk a pácienst az irracionális és negatív gondolatokkal, személyekkel szembeni ellenállást segítő technikák alkalmazására, az alternatív segítő technikák (pl. a dohányzásra való megkísértés módjának és helyeinek mellőzése) pótló tevékenységek, az önjutalmazási módszerek alkalmazására.

 

  • Különös figyelmet fordítunk a negatív érzelmi állapotok azonosítására, s ezek elviselésének és kezelésének megtanulására.
  • Segítünk az edzésprogram kontrolállásában, új étkezési szokások kialakításában, a leszokással járó feszültségek csökkentésében - stressz csökkentő technikák megtanításával.

előtte-utána

 

előtte és utána