Czudar Orsolya Szokolya

Czudar Orsolya Szokolya

Czudar Orsolya Szokolya pszichológus, lovasterapeuta

Czudar Orsolya vagyok, pszichológus, lovasterapeuta. Gyerekkorom óta kapcsolatban vagyok lovakkal. Pszichológusként akkor éreztem, hogy igazán adni tudok, amikor megismerkedtem ezzel a módszerrel és megértettem, hogy az állatokkal való kapcsolódás mennyi mindenre tanít bennünket, s ebből merítve tudok másoknak is segíteni eljutni önmagukhoz és egyensúlyba kerülni.

 

KOROSZTÁLY, PROBLÉMAKÖRÖK

Elsősorban gyermekekkel dolgozom, 4 éves kortól.

- szorongásos zavarok

- magatartás és beilleszkedési zavarok

- figyelemzavar, hiperaktivitás

- autizmus spektrum zavar (ép értelem mellett)

- nevelési tanácsadás

Felnőttek önismereti úton való támogatása.

 

TANULMÁNYAIM

2009-2014: PTE-BTK Pszichológia BA, MA - fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirány

2017-2019: Magyar Lovasterápia Központ - Lovasterapeuta pszichológiai lovasterápia szakágon

2020: Magyar Komplex Pszichoterápiás Egyesület - Az állatasszisztált terápia alkalmazási lehetőségei a gyógypedagógiai és a pszichés problémák kezelésében, Pieke Noémi vezetésével. A képzés kisállatokra sepcializálódott (kutya, macska, nyúl).

 

LOVASTERÁPIA

A pszichológiai lovasterápia alapja a kommunikáció, mely ló és ember közt zajlik. A lovak természetes közegükben ménesben élnek, hierarchikus törvények szerint. Hogy ki hol van ebben a rendszerben, azt kifinomult kommunikációval jelzik egymás számára. Ez minden lóra igaz, az ember formálta, mesterséges környezetben is.

Ha megfigyeljük őket és tudjuk, hogy mi mit jelent, akkor mi emberek is bensőséges kapcsolatba léphetünk velük, melyben nem kényszerből tűrnek meg minket, hanem szeretnének velünk lenni és keresik bennünk a vezetőt. Ehhez csak egy kis lóismeretre és egyértelmű, tiszta kommunikációra van szükség.

Felnőttekkel a ló asszisztált konzultációk során sokat dolgozunk földről, tehát nem ülünk fel a ló hátára. Zárt karámban, hosszú vezetőszáron vagy szabadon engedett lóval vagyunk és különböző játékos feladatokat csinálunk. Lovas helyzetekben a ló olyan, mint egy tükör: megmutatja hol és mivel van dolgunk. Én, mint terapeuta "fordítok" és abban segítek, hogy hogyan lehet elsőként felismerni, majd megdolgozni, majd átvinni a lóval tanultakat az élet egyéb területeire.

Gyerekekkel legtöbbször lóhátról dolgozom. Játszunk babzsákkal, karikával, labdával, lovasíjászkodunk, lovastornázunk, kincset keresünk a közeli mezőkön és erdőben, vagy épp jelmezt húzunk, felkerekedünk és bejárjuk hetedhét országot, hogy a próbákat kiállva megtaláljuk a titkos palotát...

 

LOVAK, LÓKIKÉPZÉS

Terápiás munkában Szokolyán egyenlőre egy saját lóval dolgozom, Bobbyval, aki egy 14 éves quarter horse fajtájú, westernben képzett ló, mely nagyon jó alapot adott a terápiás lókiképzéshez. Egy terápiás lónak egyszerre kell tudnia lovas alatt, futószáron, vezetve, és szabadon is a legkülönbözőbb ingereket nyugodtan fogadnia (hangos, csörgő zajokat, csillogó, vizes, suhanó tárgyakat, hangokat, fényeket, fizikális nyomást, stb, stb.)

A lovak képzésében a természetes lókiképzés módszertanát használom, Monthy Roberts, Pat Parelli és Honza Bláha munkásságának nyomán.

 

A HELY

A Szent György Lovasudvar egy 3 patkós, kis családi lovarda, dr. Simonyi Zsófia állatorvos szakmai vezetésével. 8 lovunk délelőtt a legelőinken tölti a szabadidejét, délután boxos istállóban. Kiemelten figyelünk a lovak takarmányozására, saját termelésű szénát és gabonát kapnak az itt lakó patások