Tóth-Czudar Orsolya Szokolya

Tóth-Czudar Orsolya Szokolya

Tóth-Czudar Orsolya Szokolya pszichológus, lovasterapeuta, komplex integratív terapeuta jelölt

Lovasterápiás praxisomban elsősorban gyermekekkel foglalkozom 4-18 éves korig. A Dunakanyarban (Szokolyán) található Szent György Lovasudvarban egyaránt dolgozom klienseimmel szabadban, lóval és egy jól felszerelt gyermek rendelőben, mely otthont ad a szülőkkel folytatott szülőkonzultációknak is.

Amivel hozzám fordulhat:
- szorongás (iskolai teljesítmény, önértékelési problémák, társas kapcsolódás nehézsége)
- magatartás és beilleszkedési nehézség (konfliktuózus családi, baráti, óvodai/iskolai kapcsolatok)
- figyelemzavar és/vagy hiperaktivitás (ADHD)
- autizmus spektrum zavar (ép értelem mellett) 
- identitáskeresés serdülőkorban

TANULMÁNYAIM
2023-képzésben: Magyar Komplex Pszichoterápiás Egyesület – Komplex Integratív Terapeuta
2020: Magyar Komplex Pszichoterápiás Egyesület - Az állatasszisztált terápia alkalmazási lehetőségei a gyógypedagógiai és a pszichés problémák kezelésében, Pieke Noémi vezetésével. A képzés kisállatokra specializálódott (kutya, macska, nyúl).
2017-2019: Magyar Lovasterápia Központ - Lovasterapeuta pszichológiai lovasterápia szakágon
2009-2014: PTE-BTK Pszichológia BA, MA - fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirány

LOVASTERÁPIA
A pszichológiai lovasterápia alapja a kommunikáció, mely ló és ember közt zajlik. A lovak természetes közegükben ménesben élnek, hierarchikus törvények szerint. Hogy ki hol van ebben a rendszerben, azt kifinomult kommunikációval jelzik egymás számára. Ez minden lóra igaz, az ember formálta, mesterséges környezetben is. Ha megfigyeljük őket és tudjuk, hogy mi mit jelent, akkor mi emberek is bensőséges kapcsolatba léphetünk velük. Ehhez csak egy kis lóismeretre és egyértelmű, tiszta kommunikációra van szükség.
Gyerekekkel legtöbbször lóhátról dolgozom. Játszunk babzsákkal, karikával, labdával, lovasíjászkodunk, lovastornázunk, kincset keresünk a közeli mezőkön és erdőben, vagy épp jelmezt húzunk, felkerekedünk és bejárjuk hetedhét országot, hogy a próbákat kiállva megtaláljuk a titkos palotát...
Serdülőkkel a ló asszisztált konzultációk során sokat dolgozunk földről, tehát nem ülünk fel a ló hátára. Zárt karámban, hosszú vezetőszáron vagy szabadon engedett lóval vagyunk és különböző játékos feladatokat csinálunk. Lovas helyzetekben a ló olyan, mint egy tükör: megmutatja hol és mivel van dolgunk. Én "fordítok" és abban segítek, hogy hogyan lehet elsőként felismerni, majd megdolgozni, majd átvinni a lóval tanultakat az élet egyéb területeire.

LOVAK, LÓKIKÉPZÉS
Terápiás munkában Szokolyán jelenleg egy lóval dolgozom, Bobbyval, aki egy quarter horse fajtájú, westernben képzett ló. Előélete jó alapot adott a terápiás munkához. Egy terápiás lónak egyszerre kell tudnia lovas alatt, futószáron, vezetve, és szabadon is a legkülönbözőbb ingereket nyugodtan fogadnia (hangos, csörgő zajokat, csillogó, vizes, suhanó tárgyakat, hangokat, fényeket, fizikális nyomást, stb, stb.)
A lovak képzésében a természetes lókiképzés módszertanát használom, Monthy Roberts, Pat Parelli és Honza Bláha munkásságának nyomán.  

A HELY
A Szent György Lovasudvar egy 3 patkós, kis családi lovarda, dr. Simonyi Zsófia állatorvos szakmai vezetésével. 8 lovunk délelőtt a legelőinken tölti a szabadidejét, délután boxos istállóban. Kiemelten figyelünk a lovak takarmányozására, saját termelésű szénát és gabonát kapnak az itt lakó patások