Nagy-Balóné Mogyorós Vera

Nagy-Balóné Mogyorós Vera

Nagy-Balóné Mogyorós Vera gyermek - és ifjúsági klinikai szakpszichológus és mentálhigiénés szakember, pár- és családterapeuta, iskolapszichológus

2000-ben végeztem az ELTE Bölcsészettudományi Kar Pszichológia szakán. 2004-ben a Semmelweis Egyetemen Gyermek- és Ifjúsági Klinikai Szakpszichológus és mentálhigiénés szakember diplomát kaptam. 2007-ben pedig Család- és párterapeuta címet szereztem.
22 éve dolgozom gyerekekkel, serdülőkkel, fiatalokkal, szüleikkel és családjaikkal. 8 évig dolgoztam egy gyermekkórház pszichoterápiás szakambulanciáján, 3 évig egy nevelési tanácsadóban, és 22 éve dolgozom iskolapszichológusként is. Emellett magánrendelés formájában igyekszem segíteni a hozzám fordulókat.
Ennyi év tapasztalata után nem hiszek abban, hogy létezik a minden gyermek és minden család számára megfelelő nevelési módszer, a minden problémára megoldást nyújtó szülői kézikönyv. Hiszem viszont, hogy minden gyermek külön kis világgal, egyedi és különleges lélekkel jön a világra, s nekünk szülőknek és szakembereknek az a feladatunk, hogy minden kicsi ember esetében megtaláljuk azt az egyéni utat, mely segíti gyermekeinket, hogy a számukra legmegfelelőbb teljes és boldog életet élhessék. Éppen ezért munkám során gyakran a szülőkkel dolgozom együtt azokban az esetekben is, amikor a gyermeknek van problémája. A gyermekekkel való munkának mindig kettős célja van. Egyrészt segíteni a gyermeket az egészséges fejlődés útján, másrészt segíteni a szülőket abban, hogyan válhatnak gyermekük számára szerető, támogató, elfogadó, biztonságot nyújtó erőforrássá.
Alapvetően rendszerszemléletben dolgozok. Egy család egy dinamikusan változó egyensúlyban működő rendszer, mely egészséges esetben képes valamennyi családtag fejlődését szolgálni. Ellenkező esetben valamelyik családtag pszichés (vagy akár testi) tünetekkel jelzi a rendszer diszfunkcionális működését. Bármelyik életciklusban bármelyik családtagnak szüksége lehet egy szakember segítségére, támogatására, hogy ő maga vagy a családja visszataláljon az egészséges fejlődés útjára. 
Pszichodinamikus szemléletem a problémák gyökereinek feltárására fókuszál, de a múlt nehézségeinek megértése, feldolgozása után igyekszem segíteni pácienseimet, hogy a jelenre és a jövőre vonatkozóan új megoldási lehetőségeket, új alternatívákat találjanak, melyek saját eszköztárukat fogják bővíteni az élet különböző területein. Ebben a szakaszban alkalmazok kognitív-viselkedésterápiás módszereket, relaxációs technikákat és a katathím imaginációt is. 
Az útját mindenki saját maga járja végig, mi szakemberek csak kísérjük Önöket a magunk eszközeivel egy elfogadó, bizalomra épülő közös munka során. 
Az alábbi módokon tudom segíteni Önöket:
• Egyéni terápia gyermekek, serdülők és fiatalok számára
• Négyüléses serdülőkonzultáció: A serdülők a klasszikus pszichoterápia számára gyakran nehezen hozzáférhetőek. A terápiás konzultáció rövid, belátható idejű kapcsolatot jelent, mely konkrét probléma megoldására szerveződik. 
• Egyéni terápia fiatal felnőttek számára az alábbi problémák esetén: Életvezetési nehézségek; Pályaválasztás; Identitás keresés; Önértékelési problémák; Leválási problémák
• Szülőkonzultáció az alábbi problémák esetén: Evés, alvás, szobatisztaság problémák; Szülőtől való elválási nehézségek; Beszédproblémák, dadogás; Testvérféltékenység; Gyakori fejfájás, hasfájás, hányinger; Szorongásos tünetek: iskolafóbia, kényszerek, körömrágás, indokolatlanul erősnek tűnő félelem bizonyos helyzetekben vagy tárgyaktól (fóbia); Fokozott érzékenység, túlzott visszahúzódás, túlzott agresszió; Közösségbe való beilleszkedési nehézségek; Magatartásproblémák; Pályaválasztási nehézségek, Iskolai Bullying
• Pár- ás családterápia