Petromán Anikó

Petromán Anikó

Petromán Anikó tanácsadó szakpszichológus

Rendelési idők:

III. kerület: szerda: 16:00 - 19:00, csütörtök: 17:00 - 20:00

Online foglalás III. kerület

Petromán Anikó tanácsadó szakpszichológus vagyok. 
Megoldásfókuszú szemlélettel dolgozom, így a kliensekkel folytatott közös munka során elsődleges a célok meghatározása és a megoldásorientált gondolkodás. A megoldásfókuszú tanácsadás célja a kliensek támogatása abban, hogy a már elsajátított készségeket és értékeket tudatosítsák és alkalmazzák. 
Jelszavaim az elfogadás és az őszinte, nyílt kommunikáció. A kliens részéről fontos a változni akarás. Ezen az úton kísérem a klienst és támogatom a saját belső erőforrásai feltérképezésében és mobilizálásában.
Pszichológus diplomámat a Debreceni Egyetemen szereztem, majd elvégeztem az Eötvös Lorand Tudományegyetemen a tanácsadó szakpszichológus képzést. A Semmelweis Egyetem által akkreditált metamorphoses mesetarápia módszertanát Boldizsár Ildikótól tanultam. Jelenleg a Magyar Családterápiás Egyesületnél családterápiás alapképzésen veszek részt.
Életem része a élethosszig tartó tanulás, inspirál az új módszerek elsajátítása és az aktív jelenlét a szakmai közösségben.
Pályakezdőként évekig önkénteskedtem egy ifjúsági lelkisegély szolgálatnál, ahol lehetőségem nyílt krízisben lévő egyénekkel foglalkozni. Majd lakásotthonokban dolgoztam pszichológusként, ahol szakellátásba került gyermekekkel és a róluk gondoskodó felnőttek számára tartottam egyéni és csoportos foglalkozásokat. 
Budapest egy Európai Uniós projekt keretében álláskeresők számára egyéni és csoportos tanácsadást, illetve általános – és középiskolás diákok számára pályaválasztási tanácsadást tartottam. Ezekben az években egyértelművé vált, milyen fontos a munkahelyi elégedettség és a képességeinknek és érdeklődésünknek megfelelő munkahely választása. 
Jelenleg egy pest-megyei családsegítő szolgálatnál dolgozok, immár 7 éve. Ez a munkahely hozta meg számomra a családok iránti érdeklődést és elköteleződést. Az egyénekkel való közös munka során is kiemelt szerepe van rendszerszemléletnek, így fontos látni, hogy a kliens milyen családból érkezett, milyen családi történetekkel és mintákkal rendelkezik és ennek mentén átgondolni a célokat. 

Az alábbi témákkal fordulhatnak hozzám az egyéni tanácsadás keretében:
- stresszkezelés, öngondoskodás, érzelemszabályozás
- pályaválasztással, életpályával kapcsolatos kérdések
- indulatkezelés, konfliktuskezelés
- szociális kompetenciák fejlesztése
- döntési nehézség, életvezetési nehézség
- önismeret, önértékelés, önérvényesítés
- veszteségek feldolgozása (gyász, válás, megváltozott élethelyzet)
- családi problémák, párkapcsolati problémák
- válás és köré fonódó problémák (pl.: kapcsolattartási nehézségek, konfliktusos szülőtársi kapcsolat, stb.)
- digitális függőség gyerekeknél és felnőtteknél
- függőség a családban, hozzátartozók támogatása

Kamaszokat és felnőtteket fogadok egyéni tanácsadás keretében, forduljon hozzám bizalommal!

A pszichológiai tanácsadás kereteibe nem tartozik a klinikai problémák, pszichiátriai betegségek diagnosztizálása és kezelése, ezért ezekben az esetekben továbbirányítás történik a megfelelő szakemberekhez (klinikai szakpszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta).