Szalai Lilla

Szalai Lilla

Szalai Lilla pár- és családterapeuta jelölt

Szalai Lilla vagyok, pár- és családterapeuta jelöltirodalomterapeutaéletvezetési tanácsadó, társ, gyerek, testvér, barát, segítő, olvasó, hallgató, odafigyelő, tanuló, felfedező, kérdező...

Kisiskolás korom óta szenvedélyesen érdekelnek az emberi kapcsolatok, figyelem a körülöttem lévő embereket, érteni és segíteni vágyom őket. Támogató munkám során többféle módszert és technikát tanultam és próbáltam ki. 2013-ban találkoztam először az irodalomterápiával, majd 2017-ban megkezdtem család és párterápiás tanulmányaimat. Úgy vélem, e két terápiás módszerrel és eszközeikkel tudom a szívmhez legközelebb álló módon segíteni a hozzám fordulókat.

Úgy gondolom, sosem késő és mindig tudunk változtatni, belevágni valami újba, vagy a napi megszokásainktól elszakadva valamit másképp csinálni. Ebben a folyamatban nagyon fontos támogató eszköz lehet az irodalomterápia, amit az egyik leghatékonyabb személyiség- és önismeretfejlesztő eszköznek tartok. Számomra az önismeret fejlesztésének szükségessége magától értetődő. Mélyebb önismerettel könnyebben tudunk eligazodni a körülöttünk lévő világban, hamarabb tudjuk visszaállítani kibillent lelki egyensúlyunkat, hatására fejlődik kreativitásunk, önkifejezési képességünk.

Irodalomterapeuta szakképesítésem megszerzése óta  rendszeresen tartok személyiségfejlesztő irodalomterápiás egyéni és  csoportfoglalkozásokat.

 

Pár- és családterápiás alkalmakat Berente Ilona kolléganőmmel közösen, kettős vezetéssel tartjuk.

Gondolkodásmódomat áthatja a rendszerszemléletű gondolkodásmód. Ennek alapvetése, hogy a hozzánk forduló pár, vagy család minden tagjával együtt, közösen dolgozunk a problémák, a hétköznapi életet megnehezítő működések fölfejtésén és megoldásán. Együtt gondolkodunk és tárjuk fel a nehéz élethelyzeteket kiváltó problémák gyökereit. A párkapcsolati, családi nehézségek, krízisek kihatnak az egész család, mint rendszer működésére. Átalakítják a családon belüli viszonyokat, ezáltal új/más családi, párkapcsolatai működéseket váltanak ki. Éppen ezért egy olyan, egymást kölcsönösen támogató és elismerő légkör kialakításán dolgozunk, amiben a tagok otthonosan érezhetik magukat és teljes értékű, egymást kölcsönösen támogató és elismerő légkörben tudnak együtt élni.

 

Tanulmányok, szakmai életút

-József Attila Tudományegyetemen: magyar és olasz  nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diploma (1999)

-Az egyetem elvégzése után számos területen kipróbáltam magam, tapasztalatokat szereztem szakértői, valamint vezetői munkakörökben is a kereskedelmi és a pénzügyi szektorban.

-Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány: life coach képesítés (2009)

-Pécsi Tudományegyetem biblioterapeuta szakképesítés (2016)

-Magyar Családterápiás Egyesület: pár- és családterapeuta jelölt (2018)