Tóth-Czudar Orsolya

Tóth-Czudar Orsolya

Tóth-Czudar Orsolya pszichológus, lovasterapeuta, komplex integratív terapeuta jelölt

Rendelési idők:

XIII. kerület: szerda: 13:00 - 19:00

Mindannyiunknak van egy története, melyben van, hogy megérkezünk egy pontra, ahol úgy érezzük, változtatni szeretnék. Az elhatározás maga, hogy ezen az úton szeretnénk járni, önmagában nagy lépés. Mindenkinek más az útja, melynek felfedezésében igyekszem társ lenni. 
    Felnőtteket és serdülőket a XIII. kerületi rendelőben fogadok, a konzultációkat pedig alkalom adtán kiegészítheti egy-egy lovasterápiás alkalom.
„A sors olyan, mint a vastag kabát, amelyet le lehet venni, mielőtt rád 
melegedne.” /David Schalko

AMI A KONZULTÁCIÓIMAT JELLEMZI


RENDSZERSZEMLÉLET


Állatasszisztált terápiás módszerekben képződtem (lovas- és kutyás terápia). A természet arra tanított meg, hogy minden mindennel összefügg. Mint ahogyan a gombák fonalai behálózzák az erdő talaját, ahogyan párából eső lesz, mely idővel tengerré nő, úgy az emberi psziché is egy bonyolult hálózat része, melyet nem lehet önmagában értelmezni. A család, barátok, munka, és a társadalom maga mind hatással vannak ránk, az egész egy nagy ökoszisztéma, mely, ha bizonyos pontokon megsérül, úgy reagál rá az egész rendszer és mi magunk egyének is. S hogy ebben az egészben hogyan tudunk Mi Magunk jól működni, ez által jó hatással lenni a környezetünkre, azt az önismereti munkában tudjuk megtanulni. 


ÁLLATASSZISZTÁLT ÜLÉSEK


Munkámat négylábú kollégák segítik. Elsősorban lóval, jelenleg lovasterápiában Szokolyán, gyermekekkel dolgozom, felnőttekkel kiegészítő jelleggel építek be lovas alkalmakat a rendelői konzultációk mellé.
    Egy ló jelenléte feloldja a kezdeti gátlásokat, melegséget sugároz annak, aki egyébként is kedveli őket. Puha szőrük érintése megnyugtat, végtelenül odaadó természetük elfogadást tanít, hatalmas erejük bátorságot ad. De nem csak jelenlétük az, ami segíti a lelki folyamatok alakulását. A pszichológiai lovasterápia alapja a kommunikáció, mely ló és ember közt zajlik. A lovak természetes közegükben ménesben élnek, hierarchikus törvények szerint. Hogy ki hol van ebben a rendszerben, azt kifinomult kommunikációval jelzik egymás számára. Ha megfigyeljük őket és tudjuk, hogy mi mit jelent, akkor mi emberek is bensőséges kapcsolatba léphetünk velük, s önmagunkkal is. Ehhez csak egy kis lóismeretre és egyértelmű, tiszta kommunikációra van szükség. Az asszertív kommunikáció elsajátításában sokat tanulhatunk az állatokkal való kommunikációból, melyet aztán humán területen is hasznosíthatunk.

MIVEL FORDULHAT HOZZÁM?  


ÖNISMERET
•    Életvezetési tanácsadás
•    Nemi identitás kérdései
•    Életkori kríziseken való továbbjutás

SZÜLŐ-GYERMEK KAPCSOLAT
•    Konfliktusos kapcsolat a gyermekkel
•    Szülői szerepek nehézségei
•    Anyasággal, apasággal kapcsolatos kérdések, nehézségek

STRESSZKEZELÉS
•    Szorongás
•    Impulzuskontroll

PÁRKAPCSOLAT
•    Párkapcsolati problémák, elakadások
•    Pártalálás nehézsége

TELJESÍTMÉNY, MUNKA
•    Kiégés
•    Pályaelhagyás
•    Teljesítmény szorongás


TANULMÁNYOK


2023-képzésben: Magyar Komplex Pszichoterápiás Egyesület – Komplex Integratív Terapeuta
2020: Magyar Komplex Pszichoterápiás Egyesület - Az állatasszisztált terápia alkalmazási lehetőségei a gyógypedagógiai és a pszichés problémák kezelésében, Pieke Noémi vezetésével. A képzés kisállatokra specializálódott (kutya, macska, nyúl).
2017-2019: Magyar Lovasterápia Központ - Lovasterapeuta pszichológiai lovasterápia szakágon
2009-2014: PTE-BTK Pszichológia BA, MA - fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirány