Szigeti Ildikó

Szigeti Ildikó

Szigeti Ildikó tanácsadó szakpszichológus

Rendelési idők:

XIII.kerület csütörtök 14.00-17.00

Várom kérdését!

Szigeti Ildikó tanácsadó szakpszichológus vagyok. Jellemzően a változásokhoz való alkalmazkodásban és a változtatások megtételében (döntésekben) kérnek tőlem segítséget. Az általános életvezetési tanácsadás mellett gyakran és szívesen foglalkozom baleset, bűncselekmény, avagy katasztrófa következtében kialakult lelki traumában érintettekkel. Én magam is közéjük tartozom, így nemcsak a tanultakat, hanem személyes tapasztalataimat is hatékonyan alkalmazom a munkám során.

Az általam alkalmazott, megoldásközpontú konzultációs módszer lényege, hogy az aktuális helyzetben észlelt problémát a közös munkánk eredményeként célokká „fogalmazzuk át" és a kliens meglévő erőforrásainak aktiválásával kialakítjuk a megküzdés technikáit. A konzultáció során a módszert maga a kliens is megtanulja, így esélyt kap arra, hogy a későbbiekben külső segítség nélkül is képes legyen megküzdeni a nehézségekkel.

TANULMÁNYAIM

1996  Általános Pszichológus Diploma - ELTE BTK Pszichológia Szak

2013  Mediátor képesítés (Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület) (Közvetítői igazolvány szám: 02092/1)

2013 Felnőtt- és gyermek pszichoterápiás szupervízió (Dr. Fonyó Ilona)

2015 Krízistanácsadó Szakpszichológus diploma (ELTE PPK) Sorszám: 1814/2015

2015 Betegjogi Képviselő (Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ) (Tanúsítvány sorszáma: 020/BKK/OBDK/2015)

Problémák, helyzetek, amelyekben a segítségére lehetek:

  • Általános, életvezetési nehézségek (amikor a bevált „megküzdési technikák" csődöt mondanak)
  • Döntéshelyzetek
  • Megváltozott élethelyzet miatti szorongás (válás, gyermekvállalás, nyugdíjba vonulás, költözés, új munkahely)
  • Családi, párkapcsolati konfliktusok
  • Alkalmazkodási nehézségek a különböző életszakaszokban (szülőktől való elköltözés, gyermekek „kirepülése", menopauza)
  • Krízishelyzetek kezelése
  • Régen vagy most elszenvedett traumák (baleset, bűncselekmény, katasztrófa) feldolgozása
  • Nemi szerepekkel való azonosulás nehézségei (anyaság, nagyszülőség, férj/feleség)

 

Magamról...

Véletlenül jelentkeztem a pszichológia szakra. Az viszont tudatos döntésem volt, hogy mindaddig nem kezdek bele a segítő tevékenységbe, amíg nem állok készen rá. Popper Péter tanítványa és munkatársa voltam. Az általa vezetett orvospszichológiai csoportban eltöltött idő meghatározó volt számomra. Akkor és ott tanultam meg a legfontosabb szabályt, azt, hogy nem kell kényszeresen "meggyógyítani" boldog-boldogtalant. Néha az is elég, ha tudatosítjuk a hozzánk fordulóval, hogy az, ami éppen történik vele, az adott helyzetben normális és természetes. Ez gyakran önmagában segítség lehet.

Évtizedeken át újságíróként dolgoztam, közben folyamatosan képeztem magam és tapasztalatot gyűjtöttem. Sokat tanultam az emberekről. És az emberektől...

Érdeklődésem és tanulmányaim fókuszában a krízisek állnak. A tanácsadó szakképzés során előadások tucatjait hallgattam, könyvek sokaságát olvastam a témában. Aztán egy viharos augusztusi napon elgázoltak. A balesetet több, súlyos trauma követte. Olyanok, amelyekkel egyenként is nehéz megküzdeni. Ekkor döbbentem rá, hogy hiába tanultam oly sokat a krízisekről, szinte semmit nem tudok.

Elkezdtem hát az "építkezést". Miközben - szupervíziós támogatás mellett - saját magam talpra állításán dolgoztam, lépésről lépésre kimunkáltam a módszert, amellyel mindmáig segítem a hozzám fordulókat.

Nem (!) speciális csodamódszerről van szó, csupán arról, hogy különböző, ismert és sokak által kipróbált technikákat vegyítve kialakítottam egy "terápiás svédasztalt". Erről a kliens állapota, problémája és helyzete alapján közösen kiválasztjuk azt, amellyel a leggyorsabban és a leghatékonyabban tudunk dolgozni.

 

 

 

Várom kérdését!